Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 18-02-2021, 12:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έσπευσε με ανακοίνωσή του να προειδοποιήσει ότι, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής, η ενδεχόμενη ένταξη του νομού Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές «θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, χωρίς ταυτόχρονα να συμβάλλει στη βελτίωση της εμφανιζόμενης επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, η οποία είναι σαφώς καλύτερη και οφείλεται  στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τους οποίους καλούμε να συνεχίσουν με την ίδια προσήλωση στην τήρηση των μέτρων».

Ο κ. Καχριμάνης δεν διαψεύδει την ύπαρξη των σχετικών εισηγήσεων από την επιτροπή ειδικών, λέει ωστόσο ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι θα πράξουν το καλύτερο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν».

Παράλληλα, «ρίχνει το μπαλάκι» στο Υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας το εξής: Ότι η «εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όμως της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο,  οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Διατείνεται ότι «το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Σημειωτέον ότι όσον αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων με δυναμικότητα 79 κλίνες, νοσηλεύονται 25 άνθρωποι αυτή τη στιγμή, ενώ στις ΜΕΘ 5 ασθενείς (16 κρεβάτια διαθέτουν οι δύο ΜΕΘ).

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει κάποια σχετική πολιτική μεταφοράς ασθενών από Αλβανία. Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα, που βασίζονταν σε δηλώσεις από το Υπουργείο Υγείας της γειτονικής χώρας.

Επίσης, αναφέρει ότι «σέβεται απόλυτα» τις αποφάσεις της επιτροπής και ότι η δήλωσή του είναι «προς διευκόλυνση» και για να «σχηματίσουν σφαιρική άποψη για την πραγματική εικόνα που υπάρχει».

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο  αριθμός των δειγματοληψιών που έγιναν από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανήλθαν σε 11.307, ενώ  τον τρέχοντα μήνα Φεβρουάριο  μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 14.225 δείγματα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι της Κακαβιάς)» και ότι αποτέλεσμα των ελέγχων και των ιχνηλατήσεων ήταν τον Ιανουάριο «ο μέσος όρος κρουσμάτων να μειωθεί στο 1,5 ανά ημέρα και ταυτόχρονα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι νοσηλείες ασθενών».

Ενδιαφέρον έχει το σημείο όπου ο κ. Καχριμάνης παρατηρεί πως «υπήρξαν ορισμένες παρασπονδίες μη τήρησης των μέτρων, που δημιούργησαν εστίες διασποράς της νόσου», αλλά ελέγχθηκαν με «συστηματικές ιχνηλατήσεις, που πρωτοποριακά   και εξαντλητικά διενεργούν οι υπηρεσίες Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου», καθώς και ότι η κατάσταση επιβαρύνθηκε «με το σταδιακό άνοιγμα σχολείων και αγοράς», αλλά και ότι η Ήπειρος παρουσίασε μια «μικρή αύξηση κρουσμάτων,  κατά πολύ μικρότερη συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, με τον κύριο όγκο τους να  χρεώνονται στην Π.Ε. Ιωαννίνων».

Τέλος, ζητάει από τους «ελάχιστους εκείνους που δεν τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα,  να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που προκαλούν με τη στάση τους στην υγεία των συμπολιτών, στον  οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής». 

200 λέξεις απομένουν.
  • Τζαναρτι
    Τζαναρτι
    Απλά ερωτήματα, Οι Αλβανοί που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας, αθροίζονται στα κρούσματα της ΠΕ. Ιωαννίνων; Στα κρούσματα που ανακοινώνονται, περιλαμβάνονται και κάτοικοι Αθηνών με ΑΜΚΑ Ιωαννίνων; Γιατί δεν μοιράζονται τα κρούσματα ανά περιοχή; Πχ πόσα προέρχονται απο την Ζιτσα, ποσα από τα Πωγωνια, πόσα από τα Γιάννενα. Άλλο Π.Ε. κι άλλο Δήμος Ιωαννίνων ..
    200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa