ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Καύσιμα, τρόφιμα και η μείωση του μισθού στην καθημερινότητα

Εικόνα του άρθρου Ακρίβεια: Καύσιμα, τρόφιμα και η μείωση του μισθού στην καθημερινότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2024, 13:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 19 του περασμένου Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας στην ακρίβεια», σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star.

Έκτοτε, τα στοιχεία των στατιστικών φορέων και η… πραγματικότητα, τον διαψεύδουν.

Λίγο πριν από δύο τριήμερα που έρχονται (Απόκριες-25η Μαρτίου), η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι πάνω από το 1,9 ευρώ πανελλαδικά.

Στα Γιάννενα είναι στο 1,897 ευρώ το λίτρο, ελαφρά αυξημένη από την επαύριο της συνέντευξης του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, τον Φεβρουάριο του 2024, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, αυξήθηκε κατά 2,9%.

Ο δε Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, παρουσιάζει ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Ενδεχομένως, ο κ. Μητσοτάκης να θεωρεί ότι «τα χειρότερα» είναι οι αυξήσεις 3,6% και 9,4% σε επίπεδο δωδεκαμήνου, προ προηγήθηκαν πέρσι και πρόπερσι.

Ταυτόχρονα, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας (όχι όλες) ανακοινώνουν ανατιμήσεις που θα φτάνουν ως και τα 6 ευρώ. Οι αυξήσεις θα γίνονται στα νέα συμβόλαια.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι τιμές σε είδη βασικής ανάγκης, στο σούπερ μάρκετ, όπου η κυβέρνηση επιλέγει τη μικρή έως προσχηματική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, η τιμές τροφίμων τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκαν κατά 3,39%.

Έχουν καταγραφεί μειώσεις (οι μεγαλύτερες σε χαρτιά και γάλα), αλλά και αντίστοιχα, μεγαλύτερες αυξήσεις: νερά, φρούτα-λαχανιά, βρεφικές και παιδικές τροφές.

Η μόνιμη κυβερνητική επωδός είναι η αύξηση του βασικού μισθού «πάνω από τα 800 ευρώ». Ακόμα όμως και με τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, η πραγματική αξία του μισθού στην Ελλάδα υποχωρεί.

Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 38,% το 2022.

Η αύξηση είναι μικρότερη από την αντίστοιχη μέση, στην ΕΕ: 5,1%

Σε σχέση με τις τιμές του 2015, ο μισθός στην Ελλάδα έχει μειωθεί ουσιαστικά, κατά 5,1%.

Η αντίστοιχη μείωση στην ΕΕ είναι μικρότερη: 3,8%.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση: «Σε σχέση με το 2009, όταν ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός ήταν στα υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα, έχει επέλθει μία ονομαστική αθροιστική καθίζηση 22,85% το 2022 (στην ΕΕ27 σημειώνεται συγκεντρωτική αύξηση 34,40%). Αν λάβουμε υπόψη το γενικό επίπεδο τιμών, τότε η πραγματική μείωση, σε σταθερές τιμές 2015, ανέρχεται στο 34,23% το 2022, ενώ στην ΕΕ27 υπήρξε αύξηση 3,33%.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back