Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ακριβά σκουπίδια, ίδια τέλη

Εικόνα του άρθρου Ακριβά σκουπίδια, ίδια τέλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2018, 13:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2019 φέρνει αυτό που αναμενόταν από όλους: Ακριβότερα σκουπίδια. Η επικείμενη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι της Δωδώνης οδηγεί σε αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Στον Δήμο Ιωαννιτών, το σημερινό κόστος (το οποίο καταβάλλεται στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού) ανέρχεται σε 700.000 ευρώ. Το 2019, θα υπερδιπλασιαστεί: 1,7 εκατ. ευρώ.

Αν και, με αυτά τα δεδομένα, θα περίμενε κανείς αύξηση των δημοτικών τελών, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα προχωρήσει σε καμία αύξηση. Αντιθέτως, προχωρά σε μειώσεις στα τέλη που αφορούν κατοικίες σε ποσοστό 30% σε κάποιες περιοχές, και συγκεκριμένα στο Σταυράκι, στο Νεοχωρόπουλο και στα Μάρμαρα (το κόστος των μειώσεων εκτιμάται στα 290.000 ευρώ), ενώ διατηρεί τις περσινές μειώσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. 

«Ο καθορισμός των τελών για το 2018 ήταν ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών. Παρότι οι δαπάνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ο καθοριστικός παράγοντας ήταν ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων» ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Γιωτίτσας κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. 

Όπως εξήγησε, από το 1,7 εκατ. ευρώ, το 1,5 εκατ. ευρώ αφορά το τέλος εισόδου στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και τα 200.000 ευρώ το τέλος εισόδου στον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ του Ελληνικού –από την επεξεργασία των σύμμεικτων αποβλήτων στο εργοστάσιο θα απομένει ως υπόλειμμα το 1/3. Το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος στον ΧΥΤΑ Ελληνικού για έναν χρόνο έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την εξασφάλιση πίστωσης 1,2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται μάλιστα στον αέρα. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γιωτίτσας άφησε αιχμή κατά της περιφερειακής αρχής και δη της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη η οποία, όταν εξασφαλίστηκε η πίστωση του 1,2 εκατ. ευρώ, είχε δηλώσει ότι «με τον τρόπο αυτό και χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό της Περιφέρειας, δεν προκαλείται καμία επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της Περιφέρειας και κατ’ επέκταση στους δημότες των 18 δήμων της». Η απάντηση του κ. Γιωτίτσα ήταν: «Η εξασφάλιση της πίστωσης είναι καλοδεχούμενη, αλλά απέχει πολύ από το ό,τι οι Δήμοι δεν θα επιβαρυνθούν».

Πώς κατάφερε ο Δήμος Ιωαννιτών να μην προχωρήσει σε αυξήσεις των τελών; Σύμφωνα με τον κ. Γιωτίτσα έγιναν διάφορες κινήσεις, ενώ σημαντικό ρόλο θα έχει η εξοικονόμηση πόρων από το έργο της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε σε αυτό το σημείο ότι μέχρι τέλος του έτους η διακήρυξη για το έργο αυτό θα είναι έτοιμη.

Για την απόφαση της δημοτικής αρχής να κάνει μειώσεις τελών σε Σταυράκι, Μάρμαρα και Νεοχωρόπουλο, ο κ. Γιωτίτσας μίλησε για μια «πολιτική σύγκλισης».

«Είναι περιοχές με πολύ υψηλότερους συντελεστές από τις άλλες Δημοτικές Ενότητες και οφείλαμε να εστιάσουμε εκεί όσον αφορά την προσπάθεια εξορθολογισμού των τελών» τόνισε. 

Από την παράταξη της μείζονα αντιπολίτευσης του Νίκου Γκόντα, τέθηκε το ζήτημα της παραμονής υψηλών τελών στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών, με τον κ. Μπέγκα να κατηγορεί τον εισηγητή Βασίλη Κοσμά για «λαϊκισμό». «Τα υπέρογκα τέλη καθορίστηκαν επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα εν μία νυχτί» τόνισε. Τις ενστάσεις της κατέθεσε και η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα ενώ η παράταξη του Λάζαρου Νάτση «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη να εξοικονομήσει πόρους ο Δήμος και μέσω της επένδυσης σε δικά του ενεργειακά έργα. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back