Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

«Ακούμε τους επιστήμονες»

Εικόνα του άρθρου «Ακούμε τους επιστήμονες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2020, 21:55
ΕΛΛΑΔΑ

Με την έκφραση «συμπολίτες μου» απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μιλήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι ναι μεν, μέχρι στιγμής η χώρα δεν έχει χτυπηθεί όσο άλλες, αλλά τόνισε ότι «τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας».

Κάλεσε σε γενική εγρήγορση και πήρε τη θέση της επιστήμης και όχι της θρησκευτικής πίστης, παρότι την επικαλέστηκε. «Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε.

Οι περισσότεροι που θα νοσήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή δεν θα έχουν καν  συμπτώματα. Ωστόσο κάποιοι συμπολίτες μας, κυρίως μεγάλης ηλικίας, και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, ίσως χρειασθούν νοσηλεία. Αυτούς πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα από όλους» είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας επίσης ότι ο στόχος είναι «τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας».

Εξήγγειλε την πρόσληψη 2.000 υγειονομικών με διετείς συμβάσεις (αντί των τριμήνων με μπλοκάκι που αρχικά είχαν εξαγγελθεί) και πρόσθεσε ότι θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πήρε θέση στη «μεταληψομαχία» των τελευταίων ημερών, υπέρ της επιστήμης και όχι της επίσημης θέσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι δεν μεταδίδεται ο ιός μέσω της θείας κοινωνίας. «Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων.  Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο» είπε.

Απέφυγε να μιλήσει ευθέως για τη θεία κοινωνία, όπως άλλωστε σχεδόν όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο είπε ότι «ακούμε τους επιστήμονες»:

«Ως πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες.  Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας» τόνισε, προσπαθώντας να ισορροπήσει το θέμα και κάλεσε τους πολίτες να προσαρμόσουν τα θρησκευτικά καθήκοντα στην πραγματικότητα.

  • Για τα σχολεία, τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας «είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες» και κάλεσε τα παιδιά να «συνεχίσουν το διάβασμα σε  καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορείτε άθληση σε εξωτερικούς χώρους».
  • Για το Δημόσιο, είπε ότι θα λειτουργεί κανονικά, «θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο».
  • Για τις επιπτώσεις, είπε ότι το έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. «Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι». Η τελευταία ατάκα συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό το θέμα για επιβάρυνση της αδύναμης πλευράς, των εργαζόμενων. «Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται.  Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου» τόνισε.
  • Για την ΕΕ, είπε ότι έχει ζητηθεί να χρηματοδοτήσει τις έκτακτες δαπάνες.

Τέλος, έδωσε μέχρι και… οικοκυρικές οδηγίες, για το σωστό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους κ.λπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back