ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Το αίτημα των επανορθώσεων παραμένει ζωντανό»

Εικόνα του άρθρου «Το αίτημα των επανορθώσεων παραμένει ζωντανό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/07/2021, 11:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Tους 152 εκτελεσθέντες από τους ναζί, στις 25 Ιουλίου 1943, τίμησε ο Δήμος Δωδώνης στη Μουσιωτίτσα, μαζί με φορείς.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου τελέστηκε τρισάγιο στο Σπιθάρι, τόπο εκτέλεσης των θυμάτων και ακολούθησε αγώνας δρόμου από το Σπιθάρι προς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Το πρωί της Κυριακής 25 Ιουλίου, τελέστηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό Αποστόλου Παύλου Νέας Μουσιωτίτσας και μετά, στο Μνημείο Πεσόντων εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, «το αίτημα των επανορθώσεων παραμένει ζωντανό και πάντα επίκαιρο». Ζήτησε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων να «μην απεμπολήσουν ποτέ αυτή τη διεκδίκηση, γιατί είναι η ελάχιστη οφειλή απέναντι σε αυτούς τους προγόνους μας που χάθηκαν τόσο βασανιστικά και τόσο άδικα».

Τόνισε ότι «Δεν είναι ένα απλό διμερές, διπλωματικό ζήτημα. Είναι ένα χρέος ιστορικό της Ελλάδος προς τα θύματα της ναζιστικής κατοχής, δηλαδή προς τους προγόνους μας».

Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση και ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, με κυριότερη τις έντονες κοινωνικές ανισότητες και όσες συνέπειες έχουν αυτές για τη συνοχή της κοινωνίας. Εμείς οι Έλληνες που ζήσαμε μια μεγάλη οικονομική – και όχι μόνο – κρίση, που ακόμα ζούμε την υγειονομική κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του κοινωνικού κράτους και οφείλουμε να είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπισθούμε έναντι όσων βάλλουν κατά της αναγκαιότητάς του».

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Ζάψας, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας, κ.α.

Επίσης, το πρωί της Κυριακής, ο Δήμος Δωδώνης, η Κοινότητα Σιστρουνίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «οι Πελαζιοί» διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης για τη μάχη του Σιστρουνίου στις πηγές Αχέροντα, στο Σιστρούνι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back