ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tο αιολικό πάρκο Περιστερίου και τα ανοιχτά μέτωπα

Εικόνα του άρθρου Tο αιολικό πάρκο Περιστερίου και τα ανοιχτά μέτωπα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2021, 01:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κινητικότητα γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παραμένει έντονη και στην Ήπειρο, με τις τοπικές κοινωνίες να είναι από επιφυλακτικές μέχρι αρνητικές.

Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί «επαρκές το υφιστάμενο περιβαλλοντικό και χωροταξικό θεσμικό πλαίσιο» όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, αλλά φορείς και τοπικές κοινωνίες έχουν διαφορετική άποψη. Εξάλλου, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο τις ΑΠΕ έχει… παλιώσει, και η αναθεώρησή του βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σημασία έχει όμως και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας δημόσιος διάλογος ενώ πολλές είναι οι μελέτες που έχουν γίνει και οι οποίες έρχονται να αναδείξουν την προβληματική των ΑΠΕ όσον αφορά τουλάχιστον τη χωροθέτησή τους.

Την Ήπειρο, τα αιολικά πάρκα, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ή βιορευστά και τα φωτοβολταϊκά την απασχολούν ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Το περασμένο καλοκαίρι, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ήταν, για πρώτη φορά, οι «μπροστάρηδες» κατά της δημιουργίας τεσσάρων αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 88,45MW, στην κορυφή του όρους Περιστέρι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά επί της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).  Το ίδιο και οι Δήμοι Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.

«Κύριοι το σταματήσαμε» ανακοίνωσε ο κ. Καχριμάνης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2 Απριλίου, κάνοντας γνωστή την απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Κ. Δημόπουλου για «διακοπή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου».

Στην απόφασή του, ο κ. Δημόπουλος επικαλείται τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων και υπηρεσιών, αλλά και την υποβολή αιτήματος για απόσυρση του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκ μέρους της ίδιας της εταιρίας, της ABO Wind AG. Τα πώς και τα γιατί της απόσυρσης του φακέλου εκ μέρους της εταιρίας παραμένουν άγνωστα, όπως άγνωστο παραμένει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της εταιρίας (σημειωτέον ότι η εταιρία, ABO Wind AG διοργανώνει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα για τις δραστηριότητές της στην Ήπειρο).

Η ίδια εταιρία δραστηριοποιείται και στην κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ήπειρο, με την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας να έχει γνωμοδοτήσει «όχι» με το σκεπτικό «να μην υπάρχει ενεργειακή δέσμευση υψηλής ισχύος από έναν μόνο επενδυτή, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και μικρότεροι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή».

Όσον αφορά τα μεγάλα αιολικά πάρκα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το περασμένο καλοκαίρι, εξέδωσε και ένα ψήφισμα κατά των μεγάλων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η θέση του Συμβουλίου είναι τα αιολικά πάρκα να γίνονται εκτός δικτύου Natura και κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές και κοντά σε οδικό δίκτυο όπως και να γίνονται μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε και την πρότασή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη θέσπιση του υψόμετρου των 1.200 μ. ως ανώτατου ορίου για την κατασκευή αιολικών πάρκων. Από τα 1.200 μ. και πάνω, έχει προτείνει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μόνο εφόσον υφίσταται συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Πέραν της υπόθεσης του αιολικού πάρκου στο Περιστέρι που έχει την εξέλιξη που έχει, σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, οι τοπικές κοινωνίες κινητοποιούνται κατά των ανεμογεννητριών, για παράδειγμα στα Θεσπρωτικά Όρη.

Τέλος, στην προχτεσινή συνεδρίαση, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε τη θέση του για τις μονάδες βιομάζας ή βιορευστών: ότι δηλαδή δεν μπορεί να δεχθεί η Ήπειρος πρώτη ύλη από άλλες περιοχές. «Δεν είμαστε αποχωρητήριο των Βαλκανίων» τόνισε. Η τοποθέτησή του αυτή παραπέμπει στα γνωμοδοτικά «όχι» για τις μονάδες βιοαερίου (με τα κτηνοτροφικά απόβλητα να προέρχονται από αλλού) στον Δήμο Ζίτσας αλλά και στο γνωμοδοτικό «ναι» για τη μονάδα βιοαερίου στα Άνω Ραβένια που προωθείται από τοπική επιχείρηση. Για τη μονάδα αυτή, ωστόσο, οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία είναι έντονες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3