Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγρότες Ιωαννίνων: «Τα πράγματα είναι τραγικά»

Εικόνα του άρθρου Αγρότες Ιωαννίνων: «Τα πράγματα είναι τραγικά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2022, 15:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι αγρότες των Ιωαννίνων, η ΕΑΣ, αγροκτηνοτροφικοί, αμπελουργικοί και άλλοι φορείς του νομού, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Για την ακρίβεια, εκεί κατέληξαν οι δύο προσυγκεντρώσεις της Δευτέρας 14/2, που αφορμή έχουν τα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων και περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Λιούρης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση είναι τραγική» και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε πάρει μέτρα εδώ και 3 μήνες». Τόνισε ότι κατά περίπτωση, οι ζωοτροφές έχουν ακριβύνει κατά 60% και το ρεύμα, 150%.


Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου, οι αγροτικοί σύλλογοι της Ζίτσας, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.

Ο αγρότης Μιλτιάδης Μπούκας επέστρεψε τις αιχμές στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο, ο οποίος χαρακτήρισε «υποκινούμενες» τις κινητοποιήσεις, σε περίοδο «που δεν υπάρχουν αγροτικές δουλειές».

«Είμαι επαγγελματίας αγρότης, από αυτούς που έχουν 12 μήνες δουλειά. Τα πράγματα είναι τραγικά» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούκας.

Η κινητοποίηση ήταν η πρώτη στα Ιωάννινα, ακολουθώντας μια σειρά που ξεκίνησε στην Άρτα και δεν θα είναι η τελευταία, σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Το ψήφισμα της ΕΑΣ Ιωαννίνων ζητάει μεταξύ άλλων:

  • Στήριξη των κτηνοπτηνοτρόφων και καλλιεργειών για την αγορά ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, πλήρη απαλλαγή του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ρήτρα αναπροσαρμογής η επιβολή της οποίας είχε σαν συνέπεια την αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης  κατά 150%, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών  προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής  παραγωγής όπως ίσχυε και στο παρελθόν.
  • Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

To KKE Ιωαννίνων αναφέρει:

«Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο νομό Ιωαννίνων δυναμώνουν τον αγώνα των αγροτών σε όλη τη χώρα, δυναμώνουν τους καθημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας που μάχονται να επιβιώσουν μπροστά στην ανελέητη αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύεται μέρα με τη μέρα. Αυτοί οι αγώνες που συντονίζονται πανελλαδικά ενιαιοποιόντας τα δίκαια αιτήματά τους είναι αυτοί οι αγώνες που μπορούν πραγματικά να πιέσουν την κυβέρνηση, είναι ο  μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε αποσπάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back