Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άγονος ο πρώτος πλειστηριασμός για τη Spider

Εικόνα του άρθρου Άγονος ο πρώτος πλειστηριασμός για τη Spider
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2016, 20:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν εμφανίστηκε κανείς στον πρώτο πλειστηριασμό περιουσιασκού στοιχειου της Spider σήμερα. Ο πλειστηριασμός αφορά την πολυκατοικία της οδού Κοραή, με τιμή εκκίνησης 2 εκατ. ευρώ. Φημολογείται ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτε απολύτως, σε επίσημο επίπεδο. Ο πλειστηριασμός θα επαναληφθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα, στις 9 του ίδιου μήνα, θα γίνει και άλλος, που θα αφορά το εργοστάσιο. Κάπως έτσι, φαίνεται ότι προκύπτει ντε φάκτο η "πίστωση χρόνου" για την εξεύρεση λύσης. Αυτή πάντως, δεν μοιάζει πιθανή μετά τις ανακοινώσεις υπουργείου-τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χτες, το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε με ανακοίνωσή του ότι δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει με δική του ευθύνη το εργοστάσιο και κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει προτάσεις επαναλειτουργίας του. Σήμερα, την ώρα που εξελίσσεται ο πλειστηριασμός για ακίνητο της εταιρίας (όχι του εργοστασίου), ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απαντούν με κοινή τους δήλωση και λένε ότι άλλα είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης στη διευρυμένη σύσκεψη στην Αθήνα, άλλα το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. «Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτή, ήταν προϊόν επιθυμίας των εργαζομένων για την αναζήτηση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρίας να καταθέσουν στο Υπουργείο επικαιροποιημένη πρόταση σχεδίου διάσωσης, την οποία θα επεξεργαζόταν  στο πλαίσιο διάσωσης κάποιων επιλεγμένων σημαντικών εταιριών, στις οποίες κατά δήλωσή του περιλαμβάνονταν και η SPIDER» αναφέρουν οι δύο τοπικοί άρχοντες.

Θεωρούν ότι το υπουργείο υπαναχωρεί από την αρχική του θέση και ζητούν να «ανακοινωθούν οι πραγματικοί λόγοι υπαναχώρησης από την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί». Διαμαρτύρονται επίσης γιατί, ενώ το υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο για την επαναλειτουργία, την ίδια ώρα καλεί να αναλάβουν το ρόλο αυτό οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι είναι επίσης αναρμόδιοι. «Μια αυτοδιοικητική αρχή- είτε Περιφέρεια, είτε δήμος-  δεν έχει την αρμοδιότητα, ούτε τη γνώση για να αναλάβει ευθύνες σύνταξης μια τέτοιας πρότασης, σε αντίθεση με το Υπουργείο που έχει και την αρμοδιότητα και τη γνώση και την εμπειρία. Μια αυτοδιοικητική Αρχή δεν έχει τη δυνατότητα νομοθετικών παρεμβάσεων ή και συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα για ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμών κ.λπ.» αναφέρουν.

Το υπουργείο δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, για την προ δεκαημέρου συνάντηση στην Αθήνα. Ωστόσο, η γενική θέση ότι θα υπάρξει πρόγραμμα «επανεκκνήσεων» για πάνω από 150 εργοστάσια που είναι ανενεργά ή υπολειτουργούν, έχει διατυπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν από κυβερνητικής πλευράς, δεν έχει αναλυθεί ποτέ μέχρι στιγμής.

Δήμαρχος και περιφερειάρχης από την άλλη, λένε ότι συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες, θέλοντας να συνεχιστεί η λειτουργία επιχειρήσεων και να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας.  

Από ατάκα περί «απεγκλωβισμού των εργαζόμενων από την εταιρεία» που χρησιμοποιεί το υπουργείο, για την οποία δήμαρχος και περιφερειάρχης λένε ότι για πρώτη φορά τίθεται ως ζήτημα, προκύπτει ότι θέμα επαναλειτουργίας της επιχείρησης, πρακτικά δεν υπάρχει. «Απεγκλωβισμός» σημαίνει δύο πράγματα: ή ότι θα απολυθούν οι εργαζόμενοι (με καταβολή δεδουλευμένων, αποζημιώσεων κ.λπ.), κάτι που μάλλον δεν είναι στα σχέδια της επιχείρησης ή ότι θα πτωχεύσει η εταιρία και θα κλείσει, με ζημιωμένους και τους εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back