ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το άγνωστο Μουσείο Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Το άγνωστο Μουσείο Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2017, 00:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Σουφαρί Σεράι μέσα στο Κάστρο είναι από τα πιο εντυπωσιακά οθωμανικά κτίρια της πόλης, που κάποτε στέγαζε τη Σχολή Ιππικού του Αλή πασά.

Εκεί, από το 2005, μετά την αναστήλωση που έγινε με ευρωπαϊκούς πόρους, στεγάζονται τα «Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ)-Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ηπείρου», μια σημαντική αρχειακή (και μουσειακή) υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Παρόλα αυτά, ο χώρος δεν αποτελεί ένα ιδιαίτερα ζωντανό κύτταρο του πολιτισμού της πόλης.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς δίνει πάντως την ψήφο εμπιστοσύνης του στη δυναμική που μπορεί να έχει αυτός ο χώρος. 

Ο κ. Μαντάς, μετά από συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια των ΓΑΚ Μάρθα Παπαδοπούλου, δηλώνει «συμπαραστάτης στο σημαντικό για την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων έργο που επιτελούν τα ΓΑΚ και ότι θα είναι στη διάθεσή τους με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του πολύτιμου ιστορικού και αρχειακού υλικού που φιλοξενεί, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του μοναδικού στο είδος μουσείου».

Η κ. Παπαδοπούλου, η οποία προσκάλεσε τον κ. Μαντά στα ΓΑΚ, κατέθεσε δύο προτάσεις για την ανάδειξη του χώρου: την εκπόνηση στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης για τα παρατείχια κτίσματα του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου και τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για το μουσείο. Ο βουλευτής εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση ότι «ο τρόπος λειτουργίας που προτείνεται είναι αντίστοιχος εκείνου του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, μιας και είναι οι δύο μοναδικοί δημόσιοι χώροι που διαθέτουν χώρους πολιτισμικής προβολής των αρχειακών τεκμηρίων». 

Και προσθέτει ότι ο νέος τρόπος λειτουργίας του Μουσείου Ηπείρου θα έχει πολλαπλά αποτελέσματα: διάσωση του αρχειακού υλικού με την προβολή του σε κατάλληλες προθήκες, δυνατότητα πολιτιστικής προβολής σε επισκέπτες-ερευνητές και μαθητές, απόκτηση οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργία θέσεων εργασίας και ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης Ιστορίας και Πολιτισμού Ηπείρου και Βορείου Ελλάδας.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back