dodoni back
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Video art σε παλιά κτίσματα στο Κάστρο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Video art σε παλιά κτίσματα στο Κάστρο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2023, 16:39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια σειρά από αποθήκες που εφάπτονται στα τείχη του Κάστρου. Μικρά κτίσματα με δική του είσοδο το καθένα, που διαδέχονται το ένα το άλλο. Δεν παρουσιάζουν και στην καλύτερη κατάσταση, αλλά δείχνουν να αντέχουν ακόμη στη φθορά του χρόνου.

Βρίσκονται στην αυλή του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο Κάστρο «κοιτώντας» το μεγάλο κτίριο του Σουφαρί Σεράι.

Αυτά τα κτίσματα άνοιξαν για πρώτη φορά μετά πολλές δεκαετίες για να φιλοξενήσουν ένα μέρος της εικαστικής έκθεσης «Πρωτεϊκές μεταμορφώσεις του δέρματος» που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Στα κτίσματα αυτά, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών παρουσιάζουν εικαστικά έργα και video art γύρω από την έννοια του δέρματος. Το εσωτερικό των κτισμάτων έχει καθαριστεί, με τα σημάδια του χρόνου, όπως η έντονη υγρασία, να δίνουν το παρών. Εκεί με έναν παράδοξο τρόπο «παντρεύεται» η παλαιότητα και η φθορά με την τέχνη και την τεχνολογία. Η είσοδος για το κοινό επιτρέπεται κάθε σαββατοκύριακο μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Τα εγκαίνια δε της έκθεσης στο σύνολό της θα γίνουν την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 19:00.


Τα κτίσματα φέρεται ότι αποτελούσαν μέρος των εγκαταστάσεων του Σουφαρί Σεράι, επί οθωμανοκρατίας. Στη νεότερη εποχή, μετά την απελευθέρωση της πόλης, το κτιριακό συγκρότημα του Σουφαρί Σεράι πέρασε στον Ελληνικό Στρατό, στα χέρια του οποίου παρέμεινε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Κατά την περίοδο της παρουσίας του Στρατού, το Σουφαρί Σεράι και τα συνοδά κτίρια χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση στρατιωτικών υπηρεσιών, όπως του μηχανουργείου, του ξυλουργείου, του συνεργείου.

Στα εν λόγω κτίσματα, είναι εμφανείς και οι νεότερες παρεμβάσεις με τσιμέντο.



«Τώρα είσαι χαρούμενη»: Ένα έργο video art της φοιτήτριας Κωνσταντίνας Κολλύρη 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3