ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αγαθοκλής Κωνσταντινίδης: Ο κομάντο δικηγόρος και βουλευτής

Εικόνα του άρθρου Αγαθοκλής Κωνσταντινίδης: Ο κομάντο δικηγόρος και βουλευτής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2022, 08:46
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας από τους κεντρικούς δρόμους των Σεισμοπλήκτων, φέρει το όνομα του Αγαθοκλή Κωνσταντινίδη.

Ο Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Μεγάλη Γότιστα το 1905, ένα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία και τελείωσε τη Νομική Αθήνας. Το 1931 ξεκίνησε τη δικηγορική του καριέρα και το 1935 φυλακίστηκε, ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας.

Την άνοιξη του 1939 επιστρατεύτηκε ως έφεδρος υπολοχαγός πεζικού.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:


Ο Κωνσταντινίδης πολέμησε στην αιχμή της ελληνοϊταλικής σύγκρουσης, στη Γκραμπάλα, ως διοικητής λόχου πυροβόλων και τραυματίστηκε στις 26 Νοεμβρίου 1940, στη μάχη της Μπούνας. Ο τραυματισμός του ήταν πολύ σοβαρός, ωστόσο μόλις ανάρρωσε ελαφρά, επέστρεψε στο μέτωπο.

Μετά την παράδοση του ελληνικού στρατού από τους διοικητές του, ο Κωνσταντινίδης ξεκίνησε από τη Δρόπολη όπου βρισκόταν και μαζί με φαντάρους του, πέρασε στην Κέρκυρα και τελικά, έφτασε στα Κύθηρα. Εκεί, ήρθε σε επαφή με τον βρετανικό στρατό και τελικά, βρέθηκε να πολεμάει ξανά στην Κρήτη-στο Μάλεμε, στον Γαλατά, στην Αγυιά όπου ξανατραυματίστηκε.

Στη σχολή Εφέδρων


Αυτή τη φορά, οι ναζί τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ο Κωνσταντινίδης απέδρασε και μέσω Χίου πέρασε στην Τουρκία, μετά στην Παλαιστίνη και τελικά στην Αίγυπτο.

Το 1942 ήταν ξανά μάχιμος, ως κομάντο στο αγγλικό υποβρύχιο Thrasher που έκανε αποστολές στο Αιγαίο, φτάνοντας μέχρι τη Χαλκιδική.

Το 1943 έπεσε με αλεξίπτωτο στην περιοχή της Δωδώνης και μετά από ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις με τον ΕΛΑΣ, εντάχθηκε στον ΕΔΕΣ.

Ο δικηγόρος από τη Γότιστα, στο τέλος του πολέμου (και του Εμφυλίου), βρέθηκε με την πλευρά των νικητών. Παράλληλα με τη δικηγορική του καριέρα στα Γιάννενα, εκλέχτηκε 4 φορές βουλευτής. Από το 1946 μέχρι το 1951 με το Σοσιαλδημκρατικό Κόμμα του Γ. Παπανδρεόυ και από το 1951 μέχρι το 1956 με τον Ελληνικό Συναγερμό του Αλ. Παπάγου, ολοκληρώνοντας την πολιτική του μετατόπιση.

Πέθανε το 1977 στο Λονδίνο, από πνευμονική εμβολή που συνδεόταν με επιπλοκές από το τραύμα στη Γκραμπάλα.

Η κόρη του, Ελένη-Ίσιδα, έγραφε στο σημείωμα που συνόδευε μια μονογραφία για τον πατέρα της, στην ΕΗΜ: «Κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετέπειτα στην Αντίσταση ήταν, κατά γενική ομολογία, ένας άνθρωπος που λάτρευε τη δράση και είχε απάθεια μπροστά στον κίνδυνο και τον θάνατο».

 

Πηγές: 

Μήτταρης Ν. Αγαθοκλής Κωνσταντινίδης. Ιωάννινα

Ελληνικό Κοινοβούλιο www.parliament.gr

ΣΧΟΛΙΑ
xgf!Ec"tgRB17c
Αθανατος ήρωας !!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back