ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (1-8 Αυγούστου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (1-8 Αυγούστου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2022, 21:02
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύ θέατρο, μουσική και σινεμά έχει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στα Γιάννενα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί:

1 Αυγούστου

Θερινό σινεμά: «Frances Ha»

Την ταινία «Frances Ha» σε σκηνοθεσία του Νάουμ Μπαουμπάχ (ΗΠΑ, 2012, διάρκεια: 86΄) προβάλλει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, στις  21:00, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής». Πρωταγωνιστούν: Γκρέτα Γκέργουιγκ, Μίκι Σάμερ, Άνταμ Ντράιβερ.

Είσοδος ελεύθερη.

Φεστιβάλ Δωδώνης με Μπάμπη Τσέρτο

Μια μουσική παράσταση με τον Μπάμπη Τσέρτο, τη Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη θα γίνει τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, στις 21:00, στις πηγές του Αχέροντα, στο Σιστρούνι, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης που διοργανώνει ο Δήμος Δωδώνης.

Θα τους συνοδεύει εξαμελής ορχήστρα μουσικών: Κώστας Ζαριδάκης: Μπουζούκι – μαντολίνο, Μάνος Γρυσμπολάκης: Ακορντεόν, Νίκος Μήλας: Βιολί, Κώστας Τσεκούρας: Κιθάρα, Εύη Κανέλλου: Κρουστά, και ο Γιάννης Τσέρτος: Πιάνο - επιμέλεια ορχήστρας και ενορχηστρώσεις. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Τα τραγούδια που αγαπήσαμε».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

2 Αυγούστου

Θέατρο: «Προμηθέας Δεσμώτης»

Για δεύτερη συνεχή καλοκαιρινή περίοδο, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη δίνει το παρών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Στα Γιάννενα έρχεται την Τρίτη 2 Αυγούστου. Η παράσταση του Θεάτρου «Πορεία», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, ανεβαίνει στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στις 21:30. Πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του ο Αλέκος Συσσοβίτης, ο Ιωάννης Παπαζήσης κ.ά.

Εισιτήριο: 20 ευρώ (15 ευρώ το μειωμένο). Προπώληση viva.gr και TicketsIoannina.

4 Aυγούστου

«Τα άνθη της καταστροφής» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Τα άνθη της καταστροφής», μια παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανεβαίνει στις 4 Αυγούστου, στις 21:00, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης.

Ο λόγος εξιστορεί και ζωντανεύει τις «μνήμες» των Μικρασιατών. Τα τραγούδια και η μουσική αποτελούν το όχημα που μεταφέρει την αίσθηση της ιστορίας της Μικράς Ασίας.

Στην παράσταση συμμετέχουν ο τραγουδιστής Γιάννης Διονυσίου και οι ηθοποιοί Δανάη Λουκάκη και Σόλων Τσούνης. Συνοδεύει ορχήστρα κλασικών και παραδοσιακών-λαϊκών μουσικών υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Λεμπέση. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Γενική είσοδος: 10€, Δημότες Δωδώνης: 4€, Άνεργοι δημότες Δωδώνης, ΑμεΑ & παιδιά έως 10 ετών: Ελεύθερη είσοδος. Εισιτήρια: www.ticketservices.gr και βιβλιοπωλείο Αναγνώστης.

Θερινό σινεμά: «Η Συμμορία των Εντιμότατων»

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το ΔΗΠΕΘΙ προβάλλουν την ταινία του Τσαρλς Κράιτον «Η Συμμορία των Εντιμότατων» (1951) την Πέμπτη 4 Αυγούστου, στις 21:00, στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα.

Πρωταγωνιστούν: Άλεκ Γκίνες, Στάνλεϊ Χόλογουεϊ, Όντρεϊ Χέπμπορν. Είσοδος ελεύθερη.

Παιδικό θέατρο: «Περσέας και Ανδρομέδα»

Η παράσταση για παιδιά «Περσέας και Ανδρομέδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη ανεβαίνει στις 4 Αυγούστου, στις 21:00, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Κάρμεν Ρουγγέρη, τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Χριστίνα Κουλουμπή, οι χορογραφίες και οι φωτισμοί είναι του Πέτρου Γάλλια, η μουσική και τα τραγούδια του Αντώνη Δελαπόρτα και οι στίχοι των τραγουδιών του Ανδρέα Κουλουμπή. Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Αγγέλου, Κατερίνα Γεωργάκη, Ηλέκτρα Θεολόγη, Έλενα Μιχαλάκη, Γιώργος Μπανταδάκης, Γιάννης Νικολάου και Νεκτάριος Φαρμάκης.

Εισιτήριο: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και TicketsIoannina.

Aφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο

Mια βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Γκάτσο με τίτλο «Φύσα αεράκι, φύσα με» διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την Πέμπτη 4 Αυγούστου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής».

Συμμετέχουν: Γεωργία Αναστάση, πιάνο, Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο, σαξόφωνο, ενορχήστρωση, Ειρήνη Δόβα και Αχιλλέας Φρέστας, τραγούδι. Ποιήματα του Νίκου Γκάτσου θα διαβάσουν (και πάλι) ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και η Μαρία Στρατσάνη.

5 Αυγούστου

Οι Encardia στη λίμνη Βηρού

To σχήμα Encardia εμφανίζεται στη Λίμνη Βηρού, στη Βουλιάστα, στις 5 Αυγούστου, στις 21:00, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης που διοργανώνει ο Δήμος Δωδώνης.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Στις άκρες του Ιονίου».

Οι μουσικοί που συμμετέχουν, είναι: Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι, Bαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι, Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα, τραγούδι, Ναταλία Κωτσάνη: τραγούδι, κρουστά, Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο, τραγούδι. Χορευτές: Δάφνη Σταθάτου, Αναστασία Δρούγα, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Είσοδος ελεύθερη.

Θέατρο: «Η μεγάλη πλεκτάνη»

Η θεατρική κωμωδία «Η μεγάλη πλεκτάνη» ανεβαίνει στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στις 5 Αυγούστου, στις 21:15.

Η υπόθεση: Ο Ισίδρο Γκαλιάνα, μέχρι πρόσφατα Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, είναι έτοιμος να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία πριν αυτοκτονήσει: να κάνει σεξ με μια πόρνη. Όταν όμως ξαφνικά χτυπάει το κουδούνι και εμφανίζεται μπροστά του η εκρηκτική Βισέντα για να ελέγξει τη διαρροή αερίου στη βίλα του, τα σχέδια του για αυτοκτονία και σεξ πάνε περίπατο…

Σκηνοθετεί ο Σταύρος Στάγκος. Παίζουν: Λεωνίδας Κακούρης, Δήμητρα Ματσούκα, Χάρης Γρηγορόπουλος, Θανάσης Πατριαρχέας, Κατερίνα Νικολοπούλου.

Εισιτήρια: από 12 ευρώ. Προπώληση: viva.gr και Ticketsioannina.

6 Αυγούστου

«Μήδεια» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και του Μανώλη Δούνια, θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης το Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 21:00, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης.

Η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Αναστάσης Ροϊλός αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου. Η Γιώτα Νέγκα και η Μυρτώ Αλικάκη είναι οι κορυφαίες του Χορού. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Δημήτρη Καμαρωτού.

Γενική είσοδος: 15€, Δημότες Δωδώνης: 4€, Άνεργοι δημότες Δωδώνης, ΑμεΑ & παιδιά έως 10 ετών: Ελεύθερη είσοδος.

Εισιτήρια: ticketservices.gr και βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης».

7 και 8 Αυγούστου

ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival Dodoni

Μία από τις δράσεις που έχει φέτος το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης, είναι ένα πικ νικ που φέρει την επίσημη ονομασία ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival Dodoni και το οποίο θα γίνει στις 7 και 8 Αυγούστου, στις 21:00, στο αρχαίο στάδιο της Δωδώνης, με ελεύθερη είσοδο.

H δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία με το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival, το φεστιβάλ που διοργανώνεται εδώ και μια δεκαετία στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Θεσσαλονίκη.

Το πικ νικ θα συνοδεύεται από συναυλίες ανερχόμενων καλλιτεχνών και νεανικών μουσικών σχημάτων, καθώς και προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο υπαίθριο θερινό σινεμά που θα διαμορφωθεί. Προς το παρόν, η διοργάνωση δεν έχει ανακοινώσει ποιοι καλλιτέχνες ή ποια μουσικά σχήματα θα εμφανιστούν.

8 Aυγούστου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Mannheim στο Ιτς Καλέ

Τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Mannheim παρουσιάζουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Mannheim (JSOM=Jugend Sinfonie Orchester Mannheim) της Γερμανίας ιδρύθηκε το 1977 από τον Hanno Haag. Από το 1999 και για τα επόμενα 17 χρόνια, η Ορχήστρα άκμασε υπό τον Diethard Laxa. Το 2016, τη διεύθυνση ανέλαβε o Jan-Paul Reinke. Ο πυρήνας της ορχήστρας αποτελείται από μουσικούς ηλικίας 14 έως 18 ετών. Περίπου 80 νέοι μουσικοί στελεχώνουν την JSOM και συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες πρόβες, στο Μουσικό Σχολείο του Mannheim. Εβδομήντα έξι από αυτούς παίρνουν μέρος στην περιοδεία της ορχήστρας στην Ιταλία και την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3