Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη

Εικόνα του άρθρου Αφιέρωμα στον συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2021, 15:38
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ένα αφιέρωμα στον συνθέτη Ντίνο Κωνσταντινίδη (1929-2021) που καταγόταν από τα Γιάννενα θα παρουσιάσει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Έργα του Ντίνου Κωνσταντινίδη θα ερμηνεύσουν η Μαρία Μποζένα Σουέρεφ, βιολί, ο Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο-σαξόφωνο, και η Γεωργία Αναστάση, πιάνο. Την επιμέλεια και παρουσίαση του αφιερώματος έχει αναλάβει ο πρώην προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

Το βιογραφικό του Ντίνου Κωνσταντινίδη έχει ως εξής: Γεννήθηκε στα Ιωάννινα, στις 10 Μαΐου 1929. Άρχισε βιολί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με την Όλγα Μέντζου, δασκάλα και άλλων ταλέντων, όπως του επίσης Ηπειρώτη, Τάτση Αποστολίδη, από τον Καλουτά Ζαγορίου. Συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με τον Tony Schulze στο βιολί, τον Μάριο Βάρβογλη και τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στα θεωρητικά και τη σύνθεση. Αποφοίτησε το 1952 με Α΄ βραβείο και το έπαθλο «Διονύσιος Λαυράγκας». Επίσης, μελέτησε Μουσική Δωματίου με τον Γεώργιο Ε. Λυκούδη και την Λήδα Κουρούκλη. Φοίτησε, με τριετή υποτροφία (1957-1960), στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη σημαντικότατη Σχολή Julliard της Νέας Υόρκης και στα Πανεπιστήμια της Ινδιάνα και του Μίτσιγκαν με κορυφαίους καθηγητές.

Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης διετέλεσε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1955-1962), της Μικρής Ορχήστρας Αθηνών (1961-1963) και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Εμφανίστηκε ως σολίστ σε κοντσέρτα για βιολί. Έργα του παρουσιάστηκαν από Ελληνικές Ορχήστρες. Ακολούθως (1963-1965), συνεργάστηκε ως εξάρχων στις ΗΠΑ, με τη Συμφωνική  Ορχήστρα και τη Sinfonietta της Ιντιανάπολης ως σολίστ σε κοντσέρτα και ρεσιτάλ. Το 1980, ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Louisiana Sinfonietta.

Διακρίθηκε, από το 1966 και μετά, για το διδακτικό του έργο στο Τμήμα Σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Λουϊζιάνας, όπου, από το 1974, ανέλαβε τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής. Το 1986, κρίθηκε στην ανώτατη πανεπιστημιακή διάκριση του Boyd Professor.Του απονεμήθηκε το βραβείο διδασκαλίας της Εθνικής Μουσικής Εταιρείας Παιδαγωγών Αμερικής. Το 2010, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συνέθεσε 324 έργα, όπερες, μελοποιήσεις ποιημάτων, κοντσέρτα, μουσική δωματίου, ορισμένα για πρωτότυπους συνδυασμούς (π.χ. τέσσερις τούμπες, τέσσερα σαξόφωνα), έργα για σολίστ και ορχήστρα, ενώ ηχογράφησε 95 συνθέσεις. Οι επισκέπτες της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης επιτρέπουν, μετά από επιθυμία του Ντίνου Κωνσταντινίδη, την ελεύθερη πρόσβαση στα έντυπα έργα του και τη λήψη αντιτύπων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back