Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος της περίθαλψης στη Βορειοδυτική Ελλάδα, με τους νοσηλευόμενους να έχουν αυξηθεί το πρώτο δεκάμηνο του 2017 κατά 25% σε σύγκριση με το ποσοστό των νοσηλευόμενων την αντίστοιχη περίοδο του 2016, καλείται να μείνει όχι μόνο «ζωντανό» αλλά και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας ξεπερνά μετά βίας το 5% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ τα νοσοκομεία επιβαρύνονται πια και από την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αντιμετωπίζεται πια από την ιατρική κοινότητα σαν μια «πνοή ζωής». Ένας χαρακτηρισμός που ακούστηκε και κατά τη σημερινή τελετή εγκαινίων του νέου, υπερσύγχρονου μαγνητικού τομογράφου, ο οποίος αναμένεται να ενισχύει τον αριθμό αλλά και την ποιότητα των απεικονιστικών και διαγνωστικών εξετάσεων. Η τελετή εγκαινίων του τομογράφου, ο οποίος αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Ο προηγούμενος μαγνητικός τομογράφος λειτουργούσε επί 22 χρόνια, με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων να είχε «διαγνώσει» την ανάγκη για νέο τομογράφο από το 2009 ήδη. Από τότε άρχισε η αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης. Μέχρι που ήρθε, με τη συμβολή του ομότιμου καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκου, η δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», η οποία εγκρίθηκε το 2015.
Την όλη διαδρομή περιέγραψε με ιδιαίτερα γλαφυρό και ανθρώπινο τρόπο η καθηγήτρια Ακτινολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Ακτινολογίας και Απεικόνισης Μαρία Αργυροπούλου. «Τον θέλαμε τον νέο τομογράφο. Και μάλιστα θέλαμε τον 3 Τesla. Δεν το διαπραγματευόμασταν» είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος» το οποίο ικανοποίησε «όλα τα θέλω μας». Ο προηγούμενος τομογράφος ήταν 1,5 Τesla (μονάδα μέτρησης της έντασης του μαγνητικού πεδίου). Η κ. Αργυροπούλου παρουσίασε δε ακόμα μια σημαντική πτυχή του νέου αποκτήματος. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι πλέον το μοναδικό νοσοκομείο στη χώρα που διαθέτει θερμοκοιτίδα συμβατή με μαγνητικό πεδίο. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, ένα από τα «θέλω» ήταν η φροντίδα νεογνών με τον σωστό τρόπο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για παιδιά.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο άμεσο μέλλον, περιμένει και τη νέα δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», που έχει ανακοινωθεί: ένα συγκρότημα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT) μαζί με μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων, που απεικονίζει τη λειτουργία των διαφόρων ιστών και οργάνων.
Στην τελετή εγκαινίων του νέου τομογράφου παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι. Πρώτος τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», ο διοικητικός διευθυντής Γιάννης Ζερβάκης, ο οποίος μίλησε για την προσπάθεια του ιδρύματος «να δημιουργήσει μια κοινωνία πρόνοιας». Χαρακτήρισε δε τα Γιάννενα «την πιο ευνοημένη ίσως πόλη» από πλευράς δωρεών του ιδρύματος.
Εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, παραβρέθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη (ως γενική γραμματέας της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων). Η κ. Τζούφη, αν και ανέφερε ότι οι κρατικές δαπάνες για την υγεία παραμένουν χαμηλά, εκτίμησε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «επουλώνει τις πληγές του». Είπε δε χαρακτηριστικά ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι πια η αγοραστική δύναμη του δημόσιου συστήματος υγείας η οποία είναι αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Τάκης Νικολόπουλος ανέφερε ότι, παρά τους περιορισμένους πόρους, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δόθηκαν 5,5 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα κατά το 2017. Υπογράμμισε δε τη σημασία των δωρεών και των χορηγιών λέγοντας ότι «υποχρέωση πια του δημόσιου συστήματος υγείας είναι να τις αξιοποιήσει σωστά».
Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, αλλά και στις επιδιώξεις της διοίκησης. Για τον νέο τομογράφο, ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», τις προηγούμενες διοικήσεις του νοσοκομείου και τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδας «Λάμψη», που ανέλαβε τον ρόλο του ενδιάμεσου.
Για τη σημασία της ανανέωσης του εξοπλισμού που θα συμβάλλει σε καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις, μίλησαν πολλοί: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης (ο οποίος έκανε και μια καταγραφή των δωρεών του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος προς το Πανεπιστήμιο), η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Μαργαρίτα Τζαφλίδου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Μηνάς Πασχόπουλος, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής Ανδρέας Φωτόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα.