Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

PET-CT από τις αρχές του 2023

Εικόνα του άρθρου PET-CT από τις αρχές του 2023
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2022, 19:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων υποδέχτηκε το υπερσύγχρονο σύστημα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT), με αξονικό τομογράφο 64 τομών ανά περιστροφή, στον χώρο εγκατάστασής του. Το νέο μηχάνημα εκτιμάται ότι θα αποκτήσει παραγωγική λειτουργία στις αρχές του 2023, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου υποδοχής του μηχανήματος, επιφάνειας 270 τ.μ.

Το μηχάνημα και ο υπόλοιπος υποστηρικτικός εξοπλισμός (θερμό εργαστήριο και εξοπλισμός χορήγησης ραδιοϊσότοπου), συνολικού κόστους 1,8 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

Το PET-CT αναμενόταν ότι θα εγκατασταθεί νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που είχε γίνει πέρσι τέτοια εποχή.

H λειτουργία του συστήματος PET-CT που αναμένεται στις αρχές του 2023, θα συνεισφέρει σε μέγιστο βαθμό στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, όσον αφορά τη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και την επανασταδιοποίηση της νόσου, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, στον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας και το κυριότερο, στην ανίχνευση της υποτροπής, όπως σημειώνεται.

Εκτός από την Ογκολογία, το σύστημα PET-CT θα συμβάλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και σε μικρότερο βαθμό η Καρδιολογία, και «ασφαλώς με την ύπαρξή του θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει το ακαδημαϊκό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθότι θα δώσει την ευκαιρία εκπαίδευσης σε ένα σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών επιστημόνων, πολλαπλών τομέων και ειδικοτήτων (ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ιατρών ακτινολόγων, φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων κλπ)».

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ευχαριστεί για μια ακόμη φορά το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back