Το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων δεν είναι μόνο πρόβλημα των Ιωαννίνων. Δυστυχώς όμως, παρότι τα ζώα είναι τα τελευταία υπεύθυνα, είναι πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά οι άνθρωποι. Το θέμα επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς προχτές σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, συμπολίτες έπεσαν θύματα επιθέσεων και νοσηλεύτηκαν.
Το πρόβλημα είναι βασικά ανθρώπινο: τα ζώα συντροφιάς που παρατάνε οι άνθρωποι, κυρίως σε χώρους κοντά στο πανεπιστήμιο και στο κυνοκομείο, αναπαράγονται εκθετικά και πολύ συχνά, δεδομένου ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ένας σκύλος ειδικά δεν συμπεριφέρεται όπως ένας άνθρωπος, γίνονται επιθετικά. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας είπε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ότι ο δήμος δεν μπορεί μεν να το αποδείξει, αλλά έχει στοιχεία ότι πολλοί εγκαταλείπουν τα ζώα τους στα όρια του δήμου Ιωαννίνων, με την εύκολη σκέψη ότι θα τα περιθάλψει το καταφύγιο. Το αποτέλεσμα είναι όμως ούτε τα ζώα να χαίρουν αξιοπρεπούς συμπεριφοράς και μεταχείρισης, ούτε οι άνθρωποι να νιώθουν συχνά ασφαλείς.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπρέχας, επανέλαβε στη συζήτηση ότι θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος, αλλιώς δεν υπάρχουν περιθώρια σωστής αντιμετώπισης του προβλήματος. Άφησε αιχμές, τόσο για την αστυνομία, γιατί δεν ελέγχει αν τα ζώα είναι τσιπραρισμένα (είπε ότι ο δήμος έχει δέκα σκάνερ για μικροτσίπ και μπορεί να παραχωρήσει δύο στην αστυνομία), όσο και για την Περιφέρεια, γιατί δεν έκανε την απόσπαση ενός κτηνιάτρου, όπως της έχει ζητηθεί. Αιχμές άφησε και για το αρμόδιο υπουργείο γιατί ενώ όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει κανονικά, ο διορισμός ενός κτηνιάτρου εκκρεμεί ακόμα. Ο κ. Μπρέχας παρουσίασε μια σειρά στοιχεία για τη δράση του κυνοκομείου, ότι έχει περιθάλψει 1.500 σκυλιά, έχει στειρώσει περίπου 500 και έχουν γίνει περίπου 700 υιοθεσίες. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι γειτονικοί δήμοι αδιαφορούν και πως απλά βάζουν στους προϋπολογισμούς τα κονδύλια για το ζήτημα των αδέσποτων. «Το θέμα είναι αδιέξοδο», κατέληξε.
Το πρόβλημα έχει απασχολήσει και το ευρωκοινοβούλιο, καθώς η κρίση έχει «χτυπήσει» και σε αυτό τον τομέα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 100.000.000 αδέσποτα ζώα συντροφιάς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός με εκτιμήσεις του 2012. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις της Ε.Ε. είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία νομοθεσία, ενώ δεν έχουν υπογράψει όλες οι χώρες τη συμφωνία για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Τι θα γίνει όμως; Ένας σκύλος που έχει αφεθεί ελεύθερος ενώ έχει μεγαλώσει ως ζώο συντροφιάς και ενδεχομένως έχει δεχτεί επιθέσεις από άλλα σκυλιά ή και ανθρώπους, προφανώς δεν θα είναι πάντα φιλικός, κάτι που οι άνθρωποι το ξεχνάμε συχνά. Ο γενικός αφορισμός που μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες λύσεις δεν φτάνει, ούτε και πρόκειται να σώσει την κατάσταση. Από την άλλη, δεν βοηθάει ιδιαίτερα η «πολιτικά ορθή» ανθρώπινη προσέγγιση στην καθημερινότητα των ζώων. Μην ξεχνάμε ότι δεν γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι όταν απλώς ταΐζουμε και ποτίζουμε τα αδέσποτα, αλλά όταν δεν παρατάμε τα ζώα μας μόνα τους στην ερημιά και όταν υιοθετούμε ένα…