Μια αρκετά εκτενής, σε κάποιες στιγμές πολύ λεπτομερής και εξειδικευμένη εκδήλωση για τα ζώα συντροφιάς, τα αδέσποτα και την κείμενη νομοθεσία και διαχείρισή τους, στο Τεχνολογικό Πάρκο. Τη διοργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ και παρατέθηκαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όπως για παράδειγμα ότι η ελληνική νομοθεσία (δείτε εδώ) είναι αρκετά περιπτωσιολογική και ελλιπής σε αρκετά της σημεία, συχνά αφορά μόνο τους σκύλους, ως το συνηθέστερο ζώο συντροφιάς, αλλά προβλέπει και αυτεπάγγελτες διώξεις και μεγάλες ποινές σε περιπτώσεις κακοποίησης, θανάτωσης κ.λπ. Βέβαια, υπάρχει και η αντένδειξη προστίμων που επιβάλλονται, δεν βεβαιώνονται όμως και δεν εισπράττονται τελικά.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ιωαννιτών είναι μεγάλο και έχει πολλές πτυχές, αρκετές από τις οποίες δεν είναι αυτές που συζητιούνται ευρέως. Η Χρυσάνθη Καραπέτσιου είναι κτηνίατρος, η μοναδική (!) που διαθέτει το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων στη Δουρούτη. Περιέγραψε τις συνθήκες της δουλειάς εκεί με αρκετή απαντοχή, αλλά καταδεικνύοντας φανερά ότι λείπει το προσωπικό. «Συχνά εμείς μεταφέρουμε το ζώο από το κλουβί, εμείς κάνουμε τη στείρωση, εμείς το ξαναπάμε πίσω» περιέγραψε, δείχνοντας τις σχετικές φωτογραφίες στον προτζέκτορα.
Ένα σημαντικό σημείο που ανέδειξε, είναι ότι τα αδέσποτα ζώα ταΐζονται συνήθως σε λάθος σημεία. «Ο σκύλος προφυλάσσει το χώρο όπου τρέφεται» τόνισε, γι αυτό και παρατηρούνται περιστατικά επιθέσεων σε πολυσύχναστα σημεία όπως η πανεπιστημιούπολη, ακόμα και το κέντρο της πόλης. Όσο παράλογη μοιάζει και είναι συχνά η «επανένταξη» σε ένα πεζοδρόμιο όμως, άλλο τόσο δεν είναι λύση η «εξορία» των ζώων σε περιφραγμένους χώρους. Η κα Καραπέτσιου πρόσθεσε ακόμα ότι πολύ συχνά, σκύλοι που κυκλοφορούν ελεύθεροι, δεν είναι αδέσποτοι. «Μπορούμε να καταλάβουμε από τον τρόπο με τον οποίο κινούνται και από άλλα στοιχεία ότι δεν είναι αδέσποτοι» τόνισε. Απλά, έχουν αφεθεί να κάνουν τη βόλτα τους και μετά επιστρέφουν σπίτι…
Τα Γιάννενα παραμένουν πόλη με αρκετά ημιαστικά τμήματα, στα οποία ο διαχωρισμός του δεσποζόμενου και του αδέσποτου σκύλου μπορεί να είναι σχετικός. Δυστυχώς, παραμένουν πόλη όπου αρκετοί παρατάνε τα ζώα τους όπου θεωρούν πιο βολικό γι αυτούς, πρακτική η οποία είναι ανεύθυνη, απαράδεκτη και είναι αυτή που βασικά υποδαυλίζει το πρόβλημα, μαζί φυσικά με τις ανθρώπινες ακρότητες εκατέρωθεν.
Από το 2012 και μετά, στο Καταφύγιο έχουν φιλοξενηθεί 1.800 ζώα. Έχουν γίνει 1.029 αντιλυσσικά εμβόλια, 629 στειρώσεις και 825 υιοθεσίες. «Επίσης, κάνουμε ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ζώων, συνήθως μετά από κλήσεις πολιτών, αλλά και επί τόπου εξέταση για λεϊσμανίαση με το ‘γρήγορο’ τεστ» πρόσθεσε η κα Καραπέτσιου. Πρόσθεσε πάντως ότι ο κόσμος έχει γενικά άγνοια της νομοθεσίας, εγκαταλείπει τα ζώα του ή τα ταΐζει σε λάθος σημεία…