Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αbsolute Beginners στις «Κυριακές στο πανί»

Εικόνα του άρθρου Αbsolute Beginners στις «Κυριακές στο πανί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2021, 13:34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ταινία του Τζούλιεν Τεμπλ «Οι Αρχάριοι» (Absolute Beginners», 1986) προβάλλουν οι «Κυριακές στο πανί» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Η ταινία αυτή ήταν μια εμπορική αποτυχία όταν βγήκε στις αίθουσες. Ωστόσο, με τα χρόνια απέκτησε πολλούς φαν. Το μεγάλο ατού παραμένει το soundtrack, με τον David Bowie να ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι.

Πρόκειται λοιπόν για ένα μιούζικαλ βρετανικής παραγωγής εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα του Κόλιν Μακ Ίνες, η οποία κυκλοφόρησε το 1959 και ήταν έντονα επηρεασμένη από το λογοτεχνικό κίνημα των μπητ. Φιλμ και βιβλίο περιγράφουν τη ζωή στο Λονδίνο καθώς η πόλη προσπαθεί να αφήσει πίσω της τις καταστροφικές συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς μια νέα οικονομική τάξη ορθώνεται, εκείνη των εφήβων και νεαρών ενήλικων που επιθυμούν να ζήσουν μια νέα ανέμελη ζωή, οι επιθυμίες τους συγκρούονται με μια – όχι και τόσο – νέα τάξη πραγμάτων, όπου η διαφθορά με πρόσχημα την ανοικοδόμηση της πόλης αλλά και ο νεο-ναζισμός ορθώνονται ως εμπόδιο στα όνειρά τους. 

Η ιστορία περιέχει και αρκετά πραγματικά στοιχεία καθώς εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν στις βίαιες φυλετικές συμπλοκές στο Νότινγκ Χιλ τον Σεπτέμβρη του 1958, γεγονός που έκτοτε μνημονεύεται κάθε χρόνο με έναν πολιτιστικό θεσμό, το Καρναβάλι του Νότινγκ Χιλ, μια διοργάνωση που ξεκίνησε ώστε να συμφιλιώσει την τοπική κοινότητα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Στην ταινία κάνουν σύντομα αλλά χαρακτηριστικά περάσματα διάφορα αστέρια της μουσικής σκηνής, Ντέιβιντ Μπάουι, Σαντέ, Ρέι Ντέιβις…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3