Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα-Άγκυρα: Κλιμάκωση αντιπαράθεσης (upd)

Εικόνα του άρθρου Αθήνα-Άγκυρα: Κλιμάκωση αντιπαράθεσης (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2018, 17:36
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει πλέον να απαντά στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ' ιδίαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Και συνεχίζει σε αυστηρό τόνο: «Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.

Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm», υποστήριξε ότι «έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια» το γεγονός ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Φαίνεται ότι η Τουρκία, πράγμα το οποίο προφανώς ήταν μια ανησυχία μας από την πρώτη στιγμή, θέλει να το χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο 6ο τοπικό Συνέδριο του κόμματος του στο Χατάιμ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης λέγοντας ότι συνελήφθησαν επειδή παραβίασαν τα σύνορα. «Τώρα η δύση ξεσηκώνεται. Είστε μεγάλο κράτος, μας λένε, δώστε τους πίσω. Συγγνώμη εμείς είμαστε κράτος δικαίου. Ό,τι αποφασίσει η δικαιοσύνη αυτό θα γίνει. Εσείς έχετε δικαιοσύνη και εμείς δεν έχουμε;» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.


ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΑΠΑΝΤΑ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σήμερα στη χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για τους κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη.

«Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην ανακοίνωση για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην χώρα μας, δείχνουν ότι οι ελληνικές αρχές άρχισαν να χρησιμοποιούν κατά της χώρας μας, ένα ύφος του οποίου το επίπεδο είναι ολοένα και χαμηλότερο. Με θλίψη αντιμετωπίζουμε αυτές τις εκφράσεις που δεν συνάδουν με σοβαρότητα κράτους», λέει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Είναι γνωστό από την πρόσφατή μας ιστορία ότι η Ελλάδα όποτε την συμφέρει προτάσσει τις αρχές του κράτους δικαίου και όταν δεν την συμφέρει τις αγνοεί με ευκολία και δεν εφαρμόζει τις καταδικαστικές αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back