Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «αθέατο» μνημείο

Εικόνα του άρθρου Το «αθέατο» μνημείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2017, 21:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ακόμη μνημείο προστέθηκε εδώ και έναν χρόνο στον κατάλογο των διατηρητέων κτιρίων της πόλης των Ιωαννίνων.  Πρόκειται για ένα κτίριο εντός του στρατοπέδου του Βελισσαρίου, όπου, όπως γράφαμε στη στήλη «Ρετρό» (δείτε εδώ), βρισκόταν το οθωμανικό πολυτεχνείο, στα τέλη του 19ου αιώνα. Λόγω της θέσης του, σε στρατιωτική τοποθεσία, η πόλη δεν έχει καμία επαφή μαζί του.

Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για ένα μεγάλο, διώροφο κτίριο, με ενδιαφέροντα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, το κτίριο αποτέλεσε τμήμα των σημαντικών έργων υποδομής που μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν την οθωμανική περίοδο 1869-1892. «Η αρχική του χρήση ως εκπαιδευτηρίου αλλά και η χρήση που τελικά απέκτησε ως στρατιωτικό κτίριο, σχετίζεται με άμεσο τρόπο με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων και τη λειτουργία της ως ισχυρού διοικητικού, εκπαιδευτικού και στρατιωτικού κέντρου από την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας έως και σήμερα» σημειώνεται. Όσο για την αρχιτεκτονική του, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνονται οι επιρροές του νεοκλασικισμού.

Σημειωτέον ότι το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από εισήγηση της τοπικής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, χαρακτήρισε ως μνημείο το κέλυφος του κτιρίου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Σήμερα, στο «αθέατο» αυτό κτίριο στεγάζεται υπηρεσία του στρατοπέδου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back