ΚΟΣΜΟΣ

Θολό το μήνυμα της ΕΕ για τη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Θολό το μήνυμα της ΕΕ για τη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2023, 20:39
ΚΟΣΜΟΣ

Θολό το μήνυμα της ΕΕ για τη Γάζα

Δύο μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων να πλησιάζει τους 20.000, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασαν ώρες συζητώντας τη σύγκρουση στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, αλλά δεν εξέδωσαν την καθιερωμένη συλλογική δήλωση λήξης.

«Υπάρχουν διαφορές στα συναισθήματα και τις απόψεις σχετικά με την ιδέα μιας ανθρωπιστικής παύσης, που υποστηρίζεται από ορισμένους- και μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, που υποστηρίζεται από άλλους», συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, υπογράμμισαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και ζήτησαν την απελευθέρωση των περισσότερων από 100 ομήρων που η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά αιχμάλωτους. 

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο καθώς προσπαθεί να εκριζώσει τη μαχητική ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα από τη Λωρίδα της Γάζας, το παλαιστινιακό έδαφος που ελέγχει η Χαμάς από το 2007.

«Η ανθρωπιστική στήριξη και βοήθεια πρέπει να είναι εγγυημένες», δήλωσε ο Μισέλ, ενώ επανέλαβε επίσης ότι η ΕΕ υποστηρίζει εδώ και καιρό τη λύση των δύο κρατών, στην οποία ο παλαιστινιακός λαός θα αποκτήσει τελικά το δικό του ολοκληρωμένο κράτος για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ειρήνη.

H EE αγωνίζεται να μιλήσει με μια φωνή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία σκότωσε 1.200 ανθρώπους.

Ενώ οι 27 χώρες της ΕΕ έχουν κοινή βασική θέση, χωρίζονται σε εκείνες που συμπαθούν περισσότερο τους Παλαιστίνιους, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιρλανδία, και σε εκείνες που υποστηρίζουν στενά το Ισραήλ, όπως η Γερμανία και η Αυστρία.

Η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Ισπανία ηγήθηκαν μιας νέας προσπάθειας να ζητήσουν από κοινού κατάπαυση του πυρός.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει πάρα πολλές δολοφονίες αμάχων. Ας σταματήσουμε τις δολοφονίες αμάχων», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου στους δημοσιογράφους το πρωί της Παρασκευής, καθώς άρχισαν οι συνομιλίες. «Εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό το μήνυμα».

Αργότερα μέσα στην ημέρα, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η ισορροπία γέρνει υπέρ εκείνων που υποστηρίζουν την κατάπαυση του πυρός.

«Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ ζητούν τώρα κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι πολύ σαφές από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ τις προάλλες», δήλωσε ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, 17 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι ένα ή δύο κράτη μέλη πίστευαν ότι μια κατάπαυση του πυρός «θα εμπόδιζε το Ισραήλ να καταδιώξει τους τρομοκράτες της Χαμάς», αν και ο ίδιος δεν συμμεριζόταν αυτή την άποψη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε μια κάπως διαφορετική εικόνα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή μετά τη σύνοδο κορυφής. Ορισμένα κράτη ήθελαν να προχωρήσουν πέρα από τις εκκλήσεις για παύσεις των μαχών - οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί - είπε, αλλά υπήρξε ομοφωνία μόνο για «ανθρωπιστικές παύσεις», μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από DW. Φωτογραφία: European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back