ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θετικά και αρνητικά στον επιχειρηματικό απολογισμό

Εικόνα του άρθρου Θετικά και αρνητικά στον επιχειρηματικό απολογισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2020, 16:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι αισιόδοξο για τα επιχειρηματικά δεδομένα της πόλης, με αφορμή τα στοιχεία του μητρώου και την αναλογία «1 προς 4» για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και ανοίγουν στα Γιάννενα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου επισημαίνει ότι «η επιχειρηματικότητα φαίνεται πως και στα δύσκολα ξέρει να παλεύει και να δημιουργεί αλλά από την πλευρά της και η πολιτεία θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών παρεμβάσεων και διαρθρωτικών αλλαγών πως είναι ικανή να δημιουργήσει και να υποστηρίξει τις νέες  αναπτυξιακών προοπτικές που διαφαίνοντα» .

Αναλυτικότερα, στο μητρώο  εγγράφηκαν 465 νέες επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 123, μέχρι και το τέλος του 2019.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του Επιμελητηρίου, είναι το γεγονός ότι αυξητική τάση παρουσιάζουν οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (ατομικές και μη) και οι ενεργειακές κοινότητες και οι ΚΟΙΝΣΕΠ (σ.σ. αναμένεται η οριστικοποίηση της οριστικής εγγραφής τους στο ΓΕΜΗ). Το Επιμελητήριο αποτιμά ως θετικό το στοιχείο της δημιουργίας 23 νέων Α.Ε., έναντι μιας μόνο διαγραφής

Η καταγραφή έχει και αρνητικά σημεία, όπως για παράδειγμα ότι το ισοζύγιο είναι αρνητικό  στις εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, που είναι κατά 29 και 54 λιγότερες, αντίστοιχα.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων σε αυτούς τους κλάδους, ήταν ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης, της επιβάρυνσης της φορολογίας αλλά και της πτώσης της κατανάλωσης οδηγήθηκαν σε κλείσιμο. Θα πρέπει βέβαια να  σημειώσουμε, κυρίως στον κλάδο του εμπορίου ότι αρκετές διαγραφές είναι από  ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης» αναφέρει το Επιμελητήριο.

Η γενική εικόνα του Επιμελητηρίου ωστόσο είναι «σταδιακή ανάκαμψη», με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  «να αναζητούν συνεργασίες και να δημιουργούν περισσότεροι από δυο, επιχειρήσεις ολοκληρωμένων λύσεων και κλάδους όπως ο τουριστικός να κινείται αυξητικά, είτε με μορφές επιχειρήσεων όπως ξενώνες και καταλύματα είτε με στόχευση σε τουριστικές υπηρεσίες, ενώ αργά αλλά σταθερά επιχειρήσεις του κλάδου τεχνολογίας και πληροφορικής φαίνεται πως εκδηλώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους για μεγαλύτερη παρουσία στο  νομό Ιωαννίνων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back