Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΘΕΑΤΡΟ

«Θεσμοφοριάζουσες»: Πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Εικόνα του άρθρου «Θεσμοφοριάζουσες»: Πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2018, 13:58
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την περσινή «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σύμπραξη με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων (ΔΗΠΕΘΙ) συμπράττει φέτος με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, την εταιρία «Α.Μ. Τέχνη Χώρος» και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη είναι το φετινό στοίχημα του γιαννιώτικου Δημοτικού Θεάτρου.

Η πρεμιέρα της παράστασης σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, θα γίνει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στις 13 Ιουλίου, στις 21:30. Θα ακολουθήσει και δεύτερη παράσταση, στις 14 Ιουλίου.

Το αριστοφανικό έργο, που θίγει ζητήματα φύλου και πολιτικής, ανεβαίνει σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα. Η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νάντια Κοντογεώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδώτου, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά.

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» θα παιχτούν σε άλλες επτά πόλεις της χώρας. Στην Επίδαυρο θα «δοκιμαστούν» στις 27 και 28 Ιουλίου.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης ξεκίνησε ήδη (viva.gr). Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ, και 12 ευρώ το μειωμένο.

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» είναι το πρώτο έργο που ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις, ως φιλοξενούμενες. Αυτές είναι:

 

«Αντιγόνη»

Στις 18 Ιουλίου, στις 21:30, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ

Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθετούν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Το κείμενο βασίζεται σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και η πρωτότυπη μουσική είναι του Σταμάτη Κραουνάκη. Όλα τα πρόσωπα του δράματος μοιράζονταν σε τρεις υποκριτές: Αιμίλιος Χειλάκης (Κρέων και Ευριδίκη), Αθηνά Μαξίμου (Αντιγόνη και Τειρεσίας) και Μιχάλης Σαράντης (Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη). Τα εννιά μέλη του χορού αναλαμβάνουν το ρόλο των αφηγητών.

«Αγαμέμνων»

Στις 27 Ιουλίου, στις 21:30, στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις, μετά τους «Επτά επί Θήβας», επιστρέφει με το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου «Αγαμέμνων». Στον διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ο Γιάννης Στάνκογλου, ενώ Κλυταιμήστρα η Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Ιώβη Φραγκάτου και 12μελής χορός. Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη. 

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Stefi & Lynx Productions/Arcadia Media, ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και Κοζάνης

«Ηλέκτρα»

Στις 3 Αυγούστου, στις 21:30, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Ο Θέμης Μουμουλίδης, δημιουργός της 5ης εποχής, ανεβάζει την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Μαζί της ο Νίκος Κουρής στον ρόλο του Ορέστη και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στον ρόλο του Παιδαγωγού. Η παράσταση βασίζεται σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη. Η μουσική είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

«Ορέστης»

Στις 22 Αυγούστου, στις 21:30, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Η τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη αποτελεί την καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη και σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα. Στον ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού και στον ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back