Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θέλετε κι εσείς ένα parklet στη γειτονιά σας;

Εικόνα του άρθρου Θέλετε κι εσείς ένα parklet στη γειτονιά σας;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2019, 16:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μικρό πάρκο-δημόσιο χώρο δημιούργησε ο Δήμος Ιωαννιτών… στον δρόμο, έξω από την πλαϊνή είσοδο του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στην οδό Καλιάφα.

Η κατασκευή, η οποία δεν είναι μόνιμη, αποκαλείται parklet. Τυπικά, είναι μια κατασκευή που εκτείνεται έξω από το πεζοδρόμιο, και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης. . είναι ένα μικρό πάρκο-δημόσιος χώρος που συνήθως εγκαθίσταται σε πάρκινγκ -εξού και η ονομασία του. Τυπικά το parklet εκτείνεται έξω από το πεζοδρόμιο, αλλά στο ίδιο επίπεδο με αυτό, προς το πλάτος του παρακείμενου χώρου στάθμευσης και μπορεί να σχεδιαστεί είτε ως μόνιμη, είτε ως εφήμερη κατασκευή. Το parklet αυτό δεν το χρηματοδότησε ο Δήμος, αλλά ένας επιχειρηματίας, ο Γρηγόρης Τζουμάκας, με την αρμόδια αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Ελένη Βασιλείου να καλεί κι άλλους να μιμηθούν το παράδειγμά του.

Η επιλογή της τοποθέτησης του parklet, όπως εξήγησε η κ. Βασιλείου, δεν είναι τυχαία. «Τοποθετήθηκε στην είσοδο ενός κεντρικού σχολικού συγκροτήματος όπου φοιτούν παιδιά όλων των βαθμίδων, με σκοπό να το ‘υιοθετήσουν’, να το προστατεύσουν και να προτείνουν είδη φύτευσης και τρόπους αξιοποίησής του», σημείωσε η κ. Βασιλείου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, η τοποθέτηση του parklet, στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία μιας κουλτούρας προστασίας του, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, στην ενδυνάμωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών που απαρτίζουν μια σχολική κοινότητα αλλά και των περιοίκων που μπορούν να το χρησιμοποιούν όλες τις ώρες της ημέρας δημιουργώντας έτσι μια «αίσθηση γειτονιάς».

Δίπλα από το parklet έχουν τοποθετηθεί και ποδηλατοστάτες. «Η κατασκευή δεν είναι μόνιμη και μπορεί να μετακινηθεί και σε άλλα σημεία, ανάλογα με τους στόχους που θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά», πρόσθεσε η κ. Βασιλείου.

Τέλος, κάλεσε συλλόγους, φορείς αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται να εντάξουν ένα τέτοιο πάρκο στη γειτονιά τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο τμήμα Πρασίνου ή τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back