Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΘΕΑΤΡΟ

Θεατρική παράσταση: «Metropol 1938»

Εικόνα του άρθρου Θεατρική παράσταση: «Metropol 1938»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2022, 21:37
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την παράσταση «Metropol 1938» ανεβάζει η «Θεατρική Συμπαιγνία» κάθε Πέμπτη και Σάββατο, στις 21:00, στη «Σκηνή 125».

Το έργο αποτελεί διασκευή της νουβέλας του Στέβαν Τσβάιχ «Σκακιστική νουβέλα». Η υπόθεση: Ένας άνθρωπος περιπλανιέται και μία τυχαία αφορμή του θυμίζει τη δική του ιστορία από τη σύλληψη και την ιδιότυπη φυλάκισή του από την Γκεστάπο. Μόνος του σε κατάσταση εγκλεισμού, σε ένα δωμάτιο άδειο από ερεθίσματα, με τη μόνη του επαφή με τον κόσμο να είναι η βίαιη και βασανιστική επαναλαμβανόμενη ανάκριση, απομονωμένος από τον κόσμο, νιώθει απελπισία, ματαιότητα και παραίτηση. Όταν ξαφνικά πέφτει στα χέρια του ένα βιβλίο…

Το Metropol ήταν ένα ξενοδοχείο στη Βιέννη που χτίστηκε το 1871-1873. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τους Carl Schumann και Ludwig Tischler για την Παγκόσμια Έκθεση της Βιέννης και είχε τέσσερις ορόφους, εσωτερική αυλή και πολύπλοκη διακόσμηση κορινθιακού τύπου.

Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία το 1938, το ξενοδοχείο καταστράφηκε και έγινε αρχηγείο της Γκεστάπο για τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά την έδρα του Βερολίνου. Για το προσωπικό του Metropol στρατολογήθηκαν 900 άτομα, το 80% από τα οποία ήταν μέλη της αυστριακής αστυνομίας.

Στο Metropol γίνονταν βασανιστήρια και ανακρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στο τέλος του πολέμου το κτίριο βομβαρδίστηκε και εγκαταλείφθηκε, ώστε να ξεχαστεί η φρικαλεότητα, που το συνέδεε με το μεγαλύτερο τραύμα, που υπέστη η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Γιολάντα Καπέρδα
Θεατρική διασκευή: Γιολάντα Καπέρδα, Βασίλης Σιάφης
Σύνθεση και ενορχήστρωση: Trio Musarti
Video projection: Κωστής Εμμανουηλίδης
Σκηνικά: Θύμιος Αποστολάκης
Κοστούμια: Βέρα Εμμανουηλίδου
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Ζούκας
Χειριστής φώτων: Νικηφόρος Τσίλης
Βοηθός σκηνοθέτριας: Κωνσταντίνα Μούρτου
Παραγωγή: Θεατρική Συμπαιγνία

Τον ρόλο ερμηνεύει ο Βασίλης Σιάφης. Επί σκηνής: Φένια Τσαρσιλή (πιάνο), Κωνσταντίνος Λεοντάρης (βιολί), Σοφία Πατσιούρα (ακορντεόν)

Τιμή εισιτηρίου: 12€, 8€ (άνεργοι, φοιτητές, παιδιά κάτω των 12 ετών & ΑμεΑ)

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Χώρος διεξαγωγής παραστάσεων: «Σκηνή 125» - Θεατρική Συμπαιγνία (Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, εντός ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι. 124/125 )

Ημέρες  διεξαγωγής παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 21:00 (για λίγες παραστάσεις)

Τηλέφωνα κρατήσεων: 26510 37676, 26513 12830 & 6944503266

Προπώληση εισιτηρίων: καφέ-μπαρ «Σκάλα», «Θεατρική Συμπαιγνία» & «Σκηνή 125», βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης» και ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/metropol-1938/

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back