Το εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου να κατασκευάσει ένα κτίριο για τη στέγαση εταιριών λογισμικού, και δη των μεγάλων γερμανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, προχωράει.
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης προσπάθησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να κάνει μια αποτύπωση της όλης κατάστασης, λέγοντας ότι το όλο εγχείρημα καθορίστηκε σε σημαντικό βαθμό από τον όρο που έθεσαν οι δύο μεγάλες εταιρίες P&I και TeamViewer: Το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» να είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Κι όντως η Περιφέρεια Ηπείρου φρόντισε να της παραχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκταση 40 στρεμμάτων απέναντι από το Πανεπιστήμιο.
Ο προϋπολογισμός του όλου έργου φτάνει πια στα 40 εκατ. ευρώ κι όχι στα 25 εκατ. ευρώ όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, λόγω των ανατιμήσεων, όπως είπε ο περιφερειάρχης, με πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν θα είναι όμως 100% καθώς από το έργο θα προκύπτουν έσοδα (μέσω των μισθωμάτων από τις εταιρίες). Τα μισά θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από δανεισμό ο οποίος είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα (και ιδίως κατά πόσο αντέχει ένα τέτοιο δάνειο η Περιφέρεια Ηπείρου). Φορέας υλοποίησης θα είναι η πολυπράγμων «Αναπτυξιακή Ηπείρου».
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, μέχρι τέλη Μαΐου, η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να καταθέσει όλες τις μελέτες, οι οποίες «βρίσκονται στο τελικό στάδιο», στο υπουργείο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της οριστικής ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Στα τεχνικά κομμάτια της «επένδυσης», το πάρκο θα αποτελείται από έξι κτίρια τα οποία θα συνδέονται με γέφυρες και θα είναι συνολικής επιφάνειας 14.600 τ.μ. Και όχι μόνο… Ο κ. περιφερειάρχης είπε ότι θα υπάρχουν και φωτοβολταϊκά, ένα κυλικείο αλλά και ένα «γήπεδο τένις που ζήτησαν»… «Μιλάμε για κάτι καταπληκτικό» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι δίπλα από το πάρκο θα γίνει και ένα data center από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Και φυσικά από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν οι αναφορές για δημιουργία «1.200 θέσεων εργασίας επιστημόνων πληροφορικής», χωρίς να στοιχειοθετήσει την πρόβλεψη αυτή.
«Το πάρκο συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, που ήταν και είναι διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί και τη βάση για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν Ηπειρώτες που μπορεί να πούνε όχι στο όλο εγχείρημα» είπε επιπρόσθετα.
Ωστόσο, είπε ότι «ο όλος δρόμος δεν είναι εύκολος» και, όπως πρόσθεσε, «χρειάστηκε δύο τρεις φορές να ζητήσω τη συνδρομή του πρωθυπουργού». «Έχω ένα φοβερό άγχος μέχρι να φτάσουμε στην τελική ευθεία. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα» τόνισε.
Στην τοποθέτησή του απάντησε και σε «άλλες απόψεις που εκφράστηκαν για τη χωροθέτηση του πάρκου». Οι «άλλες απόψεις» αφορούν κυρίως τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος επικαλείται τη χωροθέτηση τεχνόπολης σε γειτονική έκταση μέσω του χωροταξικού σχεδίου του πρώην Δήμου Μπιζανίου. Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι για την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης για τη χωροθέτηση του πάρκου λήφθηκαν υπόψη δύο παράμετροι: η άμεση επαφή με το Πανεπιστήμιο και το ότι η έκταση είναι του Δημοσίου και όχι ιδιωτική. «Ενδεχόμενη εγκατάσταση στον χώρο της τεχνόπολης, θα απαιτούσε αγορά έκτασης από ιδιώτες που θα ανέβαζε κατακόρυφα το κόστος» είπε. Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η κατασκευή του πάρκου δεν αποκλείει τη δημιουργία τεχνόπολης». Τόσο ο ίδιος όσο και αντιπεριφερειάρχες κατέθεσαν την εκτίμηση ότι η δημιουργία του πάρκου θα προσελκύσει παρόμοιες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, όμως, ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία νέων επιστημόνων που έχουν καταθέσει στον δημόσιο διάλογο μια αντιπρόταση για το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας». Μια πρόταση για ένα πάρκο ανοιχτών τεχνολογιών που η περιφερειακή αρχή Ηπείρου δυσκολεύεται ή αρνείται να κατανοήσει...
Διαβάστε σχετικά με τη συζήτηση-ενημέρωση της πρότασης αυτής που επιχειρήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο εδώ.