Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Θα περάσουμε τώρα στο διονυσιακό μέρος»

Εικόνα του άρθρου «Θα περάσουμε τώρα στο διονυσιακό μέρος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2021, 23:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης συναντήθηκαν και στη σκηνή, σε τουλάχιστον δύο κοινές περιοδείες.

Η πρώτη τους έφερε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στις 5 Αυγούστου 1984.

Χατζιδάκις και Θεοδωράκης συμμετέχουν στα «Ηπειρωτικά ‘84» και ο Δήμος Ιωαννιτών διαφημίζει τη συναυλία ως την πρώτη φορά, στο νομό Ιωαννίνων, που θα παίξουν μαζί επί σκηνής.

Ο Χατζιδάκις θα ξεκινούσε με τις «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς» και τα Τριάντα νυχτερινά» και στη συνέχεια, ο Θεοδωράκης θα παρουσίαζε κομμάτια από το ρεπερτόριό του.

Τραγουδούσαν, σε εκείνη τη συναυλία οι Μαρία Φαραντούρη, Βασίλης Λέκκας, Ηλίας Λιούγκος, Έλλη Πασπαλά, Αλίκη Καγιαλόγλου, Δημήτρης Μητροπάνος, Θανάσης Μωραΐτης.

Ξαναβρέθηκαν σε κοινή περιοδεία, το καλοκαίρι του 1989. Ήταν το καλοκαίρι που ο Μάνος είχε ήδη οικοδομήσει μια κάπως τεταμένη σχέση με το κοινό και η «Αυριανή» τον στόχευε διαρκώς, με λασπολογίες και ύβρεις. Εξ ου και το «μη διαβάζετε αυτή τη φυλλάδα» που είχε πει σε συναυλία του, ο Χατζιδάκις που το '89, για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά, είχε εμπλακεί στα εκλογικά πράγματα της χώρας, καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει ΝΔ.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους οι δυο τους μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο, υποψήφιο και μετέπειτα εκλεγμένο στην Α’ Αθήνας με τη ΝΔ, έπαιξαν στο Ολυμπιακό στάδιο, στην προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ.

Σε μια από τις δύο συναυλίες (οι γνώμες και οι μνήμες διίστανται και έχουν διατυπωθεί κατηγορηματικές αναμνήσεις και για τα δύο χρονικά σημεία), συνέβη και το εξής: Ο Χατζιδάκις κάλεσε το κοινό να μη χειροκροτάει και να κάνει θόρυβο πριν τελειώσει το κομμάτι, με αρκετά έντονο ύφος και ακολούθησε γενική παγωμάρα. Κλήθηκε να τη σπάσει ο Θεοδωράκης, ο οποίος κατέβηκε στη σκηνή και είπε: «Τώρα θα περάσουμε στο διονυσιακό μέρος». Στη συνέχεια, βγήκαν και μαζί και η «σχέση αποκαταστάθηκε» με το κοινό.

Τόσο ο Θεοδωράκης, όσο και ο Χατζιδάκις, τιμήθηκαν με το χρυσό μετάλλιο της πόλης των Ιωαννίνων.

*Το απόκομμα είναι από τα "Πρωινά Νέα" της εποχής (1984) και ανακτήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της ΕΗΜ και του ιστορικού αρχείου του Δήμου Ιωαννιτών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back