Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θα φυτευτούν 500 δέντρα

Εικόνα του άρθρου Θα φυτευτούν 500 δέντρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2022, 15:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ήρθε και η σειρά του Δήμου Ιωαννιτών να συνεργαστεί με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως έχουν κάνει κι άλλοι Δήμοι εδώ και έναν χρόνο.

Το ΚΕΠΑ έχει οριστεί ως ο ακαδημαϊκός κόμβος του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης (UNAI Hub SDG7) στην Ελλάδα. Μέσα από χρηματοδοτήσεις και χορηγίες, προωθεί μεταξύ άλλων τη φύτευση δέντρων στις πόλεις.

Ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε πριν από λίγο καιρό σε μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΕΠΑ. Το τελευταίο διαθέτει, από την πλευρά του, 500 δέντρα προς φύτευση. Η φύτευση θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου (Ημέρα Δασοπονίας), με πρωτοβουλία του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα-Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ο Δήμος επέλεξε να φυτεύσει τα δέντρα αυτά –δεν γίνεται αναφορά στα είδη- σε διάφορα σημεία. Τα οποία είναι: πάρκο Γηροκομείου, Πάρκο Λακκωμάτων, αθλητικό κέντρο και λόφος Κιάφας, λόφος «Ψιλή Γορίτσα» στα Ζευγάρια, στην παραλίμνια περιοχή, στις Δημοτικές Ενότητες του Λεκανοπεδίου (Κατσικά, Κουτσελιού, Λογγάδων, Βασιλικής, Μπάφρας, Δροσοχωρίου, Ηλιόκαλης, Πλατανιάς), στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής και στο Γενικό Λύκειο Ανατολής.

Στην υλοποίηση της δράσης αυτής συμμετέχουν φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οργανισμοί, ΜΚΟ, σχολεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι. Και συγκεκριμένα: Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης -Europe Direct Ηπείρου, ΠΕΔΙΕΚ-ΠΕΚΕΣ Ηπείρου-Συντονιστής Εκπαίδευσης για την Αειφορία, Δασαρχείο, Paguristas, Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, Σώμα Προσκόπων του Ν. Ιωαννίνων, Κέντρο Νέων Ηπείρου, ΠΕΕΚΠΕ Ηπείρου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Κέντρο για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.Π.Ε.Α.) Πραμάντων, ΑΣΕΑ Ιωαννίνων, TakeAction, Δίκτυο Σχολείων «Ενεργώ ως Πολίτης & Νοιάζομαι και Δρω», Δασικός Συνεταιρισμός Πωγωνίου, Αθλητικός Σύλλογος Κατσικά, Τοπικές Κοινότητες Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και Λέσχη Λάιονς.

Επίσης μαθητικές ομάδες και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από τις ακόλουθες σχολικές μονάδες : Νηπιαγωγείο Γορίτσας, Δημοτικό Σχολείο Κατσικά, Δημοτικό Σχολείο Κουτσελιού, Δημοτικό Σχολείο Λογγάδων, Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας-Νεοκαισάρειας, Δημοτικό Σχολείο Δροσοχωρίου, 4ο, 19ο, 20ο και 26ο ΔΣ Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Κουτσελιού, Γυμνάσιο Λογγάδων, 10ο και 11ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, 9ο ΓΕΛ, Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας, Λύκειο Ανατολής και τα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων.

Πάντα βέβαια στις δεντροφυτεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του εθελοντισμού, έχει μεγάλη σημασία η επίβλεψη από ειδικούς.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, το ΚΕΠΑ προμηθεύει τα δέντρα και τα υλικά άρδευσης. Από την πλευρά του, ο κάθε Δήμος αναλαμβάνει τη φύτευση, τη φροντίδα των δέντρων για πέντε χρόνια και την προώθηση της φύτευσης νέων δέντρων και την ενθάρρυνση ιδιωτών στην φύτευση δένδρων σε ιδιωτικούς χώρους, σε συνεργασία  με τον UNAI HUB SDG7.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Να μια καλή είδηση! Και επιπλέον μικροί, μεγάλοι εν δράσει !
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back