dodoni back
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Θ. Μπέγκας: «Το κράτος δεν έχει αγαπήσει την αυτοδιοίκηση όσο θα έπρεπε»

Εικόνα του άρθρου Θ. Μπέγκας: «Το κράτος δεν έχει αγαπήσει την αυτοδιοίκηση όσο θα έπρεπε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2024, 18:40
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στα Γιάννενα έγινε η προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ, ενόψει του συνεδρίου της, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, χαιρέτισε τη συνάντηση με μια σύντομη ομιλία, στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι Δήμοι είναι μεν κοινωνικοί πυλώνες, αλλά το κράτος δεν τους αντιμετωπίζει έτσι.

«Η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε αυτές τις ανάγκες υπονομεύεται από τη διαχρονική έλλειψη διάθεσης αποκέντρωσης από το κράτος. Τολμώ να πω ότι το κράτος ποτέ δεν έχει αγαπήσει την αυτοδιοίκηση όσο θα έπρεπε» είπε ο κ. Μπέγκας, τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να πιέσει για τη διασφάλιση της αυτονομίας των Δήμων.

Ο κ. Μπέγκας τοποθετήθηκε και ως εκπρόσωπος της παράταξης «Αυτοδιοίκηση τώρα» με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθήνας Χάρη Δούκα, όπου ήταν πιο αναλυτικός.

Η παράταξη σημείωσε στην εισήγησή της ότι το 40% των Δήμων της χώρας είναι στα πρόθυρα στάσης πληρωμών, με μεγάλα ελλείμματα και συγχρηματοδοτούμενα έργα που έχουν «παγώσει».

Ούτε λόγος για προσλήψεις προσωπικού, εκεί που οι ΟΤΑ αντιμετωπίζονται ακόμα όπως στους πρώτους… μήνες των μνημονίων.

Στο στόχαστρο της παράταξης ήταν η κυβερνητική πολιτική, τόσο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση, όσο και για τον περιορισμό πόρων και την άρνηση προτάσεων που καταθέτουν οι Δήμοι μέσω της ΚΕΔΕ.

Βασικά αιτήματα είναι η απόδοση του συνόλου των ΚΑΠ και να αποδοθούν οι πόροι για την κάλυψη του πρόσθετου μισθολογικού κόστους, να χρηματοδοτηθούν για το ενεργειακό κόστος, να επιστραφούν παρακρατηθέντες πόροι από τους ΚΑΠ για το τέλος ταφής απορριμμάτων, να πάρουν οι Δήμοι το 50% του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και το υπόλοιπο να προστεθεί στους ΚΑΠ, κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα 55+, για την πρόσληψη εργαζόμενων, από το οποίο οι ΟΤΑ ουσιαστικά αποκλείονται, αλλά και στη διάταξη Βορίδη που ποινικοποιεί την υπεράσπιση εργαζόμενων από τους δημάρχους.

Επίσης, η παράταξη πρότεινε το συμβολικό 24ωρο κλείσιμο των Δήμων την πρώτη μέρα του συνεδρίου, αν δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα της ΚΕΔΕ μέχρι τότε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ