Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Θ. Μανταλόβας: Όχι «φωτοβολίδες», αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα

Εικόνα του άρθρου Θ. Μανταλόβας: Όχι «φωτοβολίδες», αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2023, 15:56
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Τη δυνατότητα για την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μανταλόβας.

«Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική διάθεση για την αξιοποίηση ενός τέτοιου εργαλείου, το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής» σημειώνει με αφορμή επίσκεψή του στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.

Ο κ. Μανταλόβας, στην ανακοίνωσή του, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και την ενσωμάτωσή του σε ένα αθηνοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης. Η πιο έντονη κριτική αφορά τη μη ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης. Μια κριτική που απευθύνεται στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, του ΣΥΡΙζΑ και στη συνέχεια της ΝΔ. Όσο για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση, τη χαρακτηρίζει «αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

«Τα μεγάλα λόγια για την προστασία της Παμβώτιδας παρέμειναν μόνο λόγια καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν κατάφερε να πλησιάσει στη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος, αλλά ούτε καν να κάνει το πρώτο βήμα. Αντίθετα χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία διαβούλευση άνοιξαν το ζήτημα της οριοθέτησης της λίμνης με σαφείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τάζοντας ουσιαστικά οικόπεδα με θέα την Παμβώτιδα, την ίδια ώρα που δήθεν κόπτονται για την προστασία της. Είναι ξεκάθαρο ότι για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα επιδιώκουν να περιορίσουν κι άλλο τα όρια της Παμβώτιδας, να μικρύνουν τον υδάτινο χώρο της και να «ασελγήσουν» σε βάρος του λιμναίου οικοσυστήματος» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναφορά κάνει και στις πρόσφατες ανακοινώσεις για ηλεκτροκίνηση στα καραβάκια, τις οποίες χαρακτηρίζει «φωτοβολίδες χωρίς επαρκή επεξεργασία αφού παρόμοιο πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου δεν προχώρησε για συγκεκριμένους λόγους πριν από χρόνια. «Αν η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα που λέγεται ‘στόλος καραβιών Παμβώτιδας’ θα έπρεπε να ξεκινήσει από ένα πρόγραμμα που θα αφορούσε την αντικατάσταση των καραβιών, πολλά από τα οποία κουβαλούν δεκαετίες ζωής».

«Η περιβαλλοντική προστασία δεν χωρά ‘στρογγυλέματα’, απαιτεί καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν τα τελευταία 9 χρόνια ότι όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά δεν θέλουν» υπογραμμίζει.

Όσον αφορά την πρόταση για ολοκληρωμένο πρόγραμμα, επισημαίνει ότι μπορεί να βασιστεί στον σχεδιασμό που είχε εκπονήσει ο πρώην Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης σε συνεργασία με την ΜΟΔ, αλλά και στην ολοκληρωμένη μελέτη που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου και έχει αφεθεί στα συρτάρια.

«Αν αξίζει να επενδύσουμε κατά τη νέα προγραμματική περίοδο ένα σημαντικό ποσό πόρων τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλα προγράμματα, αυτό πρέπει να γίνει στη λίμνη Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή. Η νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού από το ΠΑΣΟΚ, επιβάλλεται να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος για την αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος, την αειφορική άσκηση των δραστηριοτήτων και την ανάδειξη της παραλίμνιας ζώνης», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μανταλόβας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back