Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«73 χρόνια μετά, ακούμε τις κραυγές…»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/08/2017, 21:17
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στις 15 Αυγούστου του 1944, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κύκλωσαν και καταστρέψανε ολοσχερώς το Κεράσοβο Πωγωνίου. Συνολικά 28 άνθρωποι χάθηκαν –οι 11 από αυτούς εκτελέστηκαν στη «χτικιαρότρυπα», στη σπηλιά όπου παλιά αφήνονταν να πεθάνουν όσοι υπέφεραν από φυματίωση. Ενενήντα εννιά σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ το μοναδικό οίκημα που διασώθηκε χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατηγείο και έδρα του πυροβολικού τους. Από την επίθεση διασώθηκε και ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

«Σήμερα, 73 χρόνια αργότερα, ακόμη έχουμε την αίσθηση ότι ακούμε τις κραυγές των συνανθρώπων μας, ότι μυρίζουμε στον αέρα τα αποκαΐδια. Ο πόνος έχει μνήμη. Έχει μνήμη τόσο δυνατή όσο τίποτα άλλο και δυστυχώς, η ιστορία της περιοχής μας, έχει πάρει πολύ πόνο…» ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου Χρήστος Γκόγκος κατά την ομιλία του στις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος του Κεράσοβου οι οποίες έγιναν χτες.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να ζητούμε απαντήσεις και το κάνουμε. Η ιστορία των ολοκαυτωμάτων δεν έχει τελειώσει. Θα παραμένει ανοιχτή όσο θα υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στις ψυχές που χάθηκαν τόσο απάνθρωπα». Στις εκδηλώσεις μνήμης παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτα Μητροκώστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου Γρηγόρης Άρμπυρος κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή που ένας από τους επιζώντες, ο Δημήτρης Λιάγκος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τις στιγμές που έζησε κατά τη γερμανική επίθεση. Ο κ. Λιάγκος τον Αύγουστο του 1944 ήταν 8 χρονών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3