ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ξήλωσαν» βίαιη εγκληματική ομάδα

Εικόνα του άρθρου «Ξήλωσαν» βίαιη εγκληματική ομάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2018, 18:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο ξήλωμα μιας ιδιαίτερα βίαιης εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε, από τον Απρίλιο του 2017, συστηματικά ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, κυρίως στην παραμεθόρια περιοχή του Πωγωνίου προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου. 

Στο πλαίσιο της συντονισμένης επιχείρησης συνελήφθη την Κυριακή του Πάσχα, στα Κτίσματα ένας 25χρονος Αλβανός, ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις ομοεθνείς του. Συνολικά εξιχνιάσθηκαν 13 υποθέσεις και ειδικότερα έξι ληστείες και επτά διαρρήξεις-κλοπές από οικίες.

Ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου Κώστας Σκούμας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σκληρή τη δράση της ομάδας. Σε μία, μάλιστα από τις ληστείες που διαπράχθηκε σε βάρος 90χρονου ημεδαπού, συνεπεία των τραυμάτων που του προκάλεσαν, επήλθε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, Αθηνά Βαγγελή η ομάδα διέπραττε ληστείες με καλυμμένα -κατά περίπτωση- τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα, απειλώντας τα θύματά τους με διάφορα αντικείμενα (μαχαίρια, κυνηγετικό όπλο, ξύλινη ράβδο), μη διστάζοντας να τους δέσουν, να τους φιμώσουν και να τους τραυματίσουν ασκώντας σωματική βία, προκειμένου να τους υποδείξουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων.

Ως προς τη σύνθεση της «επιχειρησιακής» ομάδας των δραστών, η εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι αυτή διαφοροποιείτο σε κάθε εξόρμηση, ενώ στις περιπτώσεις των κλοπών, οι δράστες εισέρχονταν στις οικίες, διαρρηγνύοντας πόρτες, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, και αφού ερευνούσαν τους χώρους,  αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και ηλεκτρικές συσκευές.


Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΛΗΣΤΕΙΩΝ…

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχει εξακριβωθεί ότι η παραπάνω εγκληματική ομάδα έχει διαπράξει τις παρακάτω υποθέσεις ληστειών: 

 • Κατά το χρονικό διάστημα από 29-04 έως 01-05-2017, στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι 90χρονου ημεδαπού και αφού του άσκησαν σωματική βία, χτυπώντας τον με ξύλινο αντικείμενο στο κεφάλι και προκαλώντας του βαρύτατο τραυματισμό, τον εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή, αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των 750)ευρώ. Εξαιτίας δε των παραπάνω τραυμάτων, το θύμα πέντε περίπου μήνες αργότερα κατέληξε. 
 • Την 17-05-2017 το πρωί στην Λίμνη Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι ημεδαπής, ηλικίας 100 ετών, την ακινητοποίησαν με τη χρήση βίας, τη δέσμευσαν και τη φίμωσαν και αφού ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (240) ευρώ. 
 • Την 01-06-2017 πρωινές ώρες στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, εισήλθαν σε σπίτι 83χρονης ημεδαπής και αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, τη δέσμευσαν και τη φίμωσαν, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (80) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.
 • Την 01-07-2017 απογευματινές ώρες στα Κτίσματα Ιωαννίνων, λήστεψαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, οι οποίοι ανέμεναν σε στάση λεωφορείου, αφαιρώντας από τον έναν με την απειλή μαχαιριού και κυνηγετικού όπλου, το χρηματικό ποσό των 20 ευρώ και 500 λεκ Αλβανίας.
 • Την 08-07-2017 το βράδυ στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων,  εισήλθαν σε σπίτι όπου διαμένει ζευγάρι ημεδαπών, ηλικίας 79 και 78 ετών και αφού χρησιμοποίησαν βία σε βάρος της 79χρονης με τη χρήση ξύλινης ράβδου, την έδεσαν και εξανάγκασαν τον 78χρονο να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 420 ευρώ.
 • Την 27-09-2017 το πρωί στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, προσέγγισαν 88χρονη ημεδαπή πεζή, την ώρα που επέστρεφε από την εκκλησία και  αφού την ακινητοποίησαν με τη χρήση σωματικής βίας, αποχώρησαν χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.


…ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΟΠΩΝ

Επιπρόσθετα, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες εμπλέκονται στις παρακάτω υποθέσεις τετελεσμένων ή και αποπειρών κλοπών: 

 • Το χρονικό διάστημα από 16-04-2017 έως 22-05-2017, στο Μαυρονόρος Πωγωνίου Ιωαννίνων, αφού παραβίασαν πόρτα σπιτιού, αφαίρεσαν κυνηγετικό όπλο. 
 • Το χρονικό διάστημα από 16 έως 18-05-2017, στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, διέρρηξαν πόρτα σπιτιού με τη χρήση μεταλλικού αντικειμένου, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.
 • Το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2017, στο Κεράσοβο Πωγωνίου Ιωαννίνων, παραβίασαν παράθυρο οικίας,  χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.
 • Την 08/09-06-2017 στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, αφού έθραυσαν το τζάμι παραθύρου του Γυμνασίου, εισήλθαν στο εσωτερικό, χωρίς να αφαιρέσουν αντικείμενα.
 • Την 10-06-2017 στη Λίμνη Πωγωνίου Ιωαννίνων, διέρρηξαν οικία, από όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ καθώς και τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου των ιδιοκτητών.
 • Την 29/30-09-2017 στην Κρύα Ιωαννίνων, διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό και προσωπικά έγγραφα.
 • Το χρονικό διάστημα από 10-10 έως 17-11-2017, στην Κάτω Λαψίστα Ιωαννίνων, διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν τηλεόραση και ηχοσύστημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής ομάδας και η ενδεχόμενη συμμετοχή των μελών της και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, Γιάννης Βασιλάκος, τόνισε ότι «ήταν ζήτημα τιμής για εμάς και χρέος προς την τοπική κοινωνία να φτάσουμε σε αίσιο αποτέλεσμα». Παράλληλα υποσχέθηκε ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο στην καταπολέμηση του εγκλήματος και διαβεβαίωσε ότι όλη η περιοχή και ειδικότερα η παραμεθόριος αστυνομεύεται εμπεδώνοντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.


Στη φωτογραφία από αριστερά ο διευθυντής Ασφάλειας Ιωαννίνων, Βασίλης Μουσελίμης, ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, Γιάννης Βασιλάκος, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ηπείρου Κώστας Σκούμας και η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, Αθηνά Βαγγελή.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3