ΗΠΕΙΡΟΣ

600.000 ευρώ για τη διαχείριση νεκρών ζώων

Εικόνα του άρθρου 600.000 ευρώ για τη διαχείριση νεκρών ζώων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2019, 23:19
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και διάρκειας τριών ετών, δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, η οικονομική επιτροπή, στην πρόσφατη συνεδρίασή της, ενέκρινε ήδη τη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Πρόκειται για το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης ή και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρού ζώου και κατασχεθέντων προϊόντων όπως και λήψης δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 Η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη από τις Περιφέρεις που θα εκπονήσει τέτοιο πρόγραμμα, εκτιμά πως η ποσότητα νεκρών ζώων και κατασχεθέντων προϊόντων που θα  συλλεγεί,  θα ανέλθει περίπου σε 785 τόνους.

Με την υλοποίηση του προγράμματος επιτυγχάνονται η απομάκρυνση από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο των πτωμάτων νεκρών ζώων, η ορθή διαχείριση όλων των ποσοτήτων των «κατασχεθέντων προϊόντων» (όπως όστρακα, τρόφιμα ή ζωικά υποπροϊόντα) και η αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας και της πραγματικής κατάστασης  ως προς τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες στην Περιφέρεια. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εξυπηρετούνται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απομάκρυνση και ταφή νεκρών ζώων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back