Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δοκιμές καλλυντικών σε ζώα: Το ΕΚ ζητάει την παγκόσμια απαγόρευσή τους

Εικόνα του άρθρου Δοκιμές καλλυντικών σε ζώα: Το ΕΚ ζητάει την παγκόσμια απαγόρευσή τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2018, 22:17
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους (620 υπέρ, 14 κατά και 18 αποχές) ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει μια διπλωματική πρωτοβουλία για την παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών σε ζώα πριν από το 2023.

Η πώληση των καλλυντικών που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές σε ζώα έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2013.

Το ΕΚ υπογραμμίζει ότι τα υφιστάμενα νομικά κενά επιτρέπουν τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ καλλυντικών προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα εκτός ΕΕ και την υποβολή των προϊόντων σε νέες δοκιμές στην ΕΕ με τη ρήση εναλλακτικών μεθόδων αντί των δοκιμών σε ζώα, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σημειώνει ακόμη ότι τα περισσότερα από τα συστατικά που περιέχονται σε καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούνται επίσης και σε πολλά άλλα καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα απορρυπαντικά και άλλα χημικά προϊόντα, καθώς και στα τρόφιμα και μπορεί να έχουν δοκιμαστεί σε ζώα σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα διπλωματικά τους δίκτυα σε κάθε δυνατό διμερές και πολυμερές φόρουμ διαπραγματεύσεων, προκειμένου να οικοδομήσουν έναν ισχυρό και ευρύ συνασπισμό υπέρ μιας καθολικής απαγόρευσης των δοκιμών σε ζώα στον τομέα των καλλυντικών. Ζητούν ακόμη τη σύναψη διεθνούς σύμβασης κατά της χρήσης δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Καλούν τέλος την Επιτροπή και το Συμβούλιο να διασφαλίσουν ότι η ενωσιακή απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά δεν αποδυναμώνεται ούτε από τις εν εξελίξει εμπορικές διαπραγματεύσεις ούτε από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back