Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

5+1 τηλεοπτικές ναρκοσειρές

Εικόνα του άρθρου 5+1 τηλεοπτικές ναρκοσειρές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2018, 21:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο μύθος της ντόπας, συν η γοητεία του παλιού που κατακλύζει πλέον τα πάντα, ως ενθύμιο, ανάμνηση, αλλά και υπόμνηση παρακμής, έχει δημιουργήσει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές σειρές. Κάποιες από αυτές βασίστηκαν σε μια πραγματικότητα που δεν είναι τηλεοπτική απλώς, αλλά αντικατοπτρίζει το σύστημα στις πιο καθημερινές στιγμές του, με διαπλοκή, διαφθορά, διπλωματικούς τακτικισμούς και άλλα που «λαδώνουν» την καπιταλιστική μηχανή.

Ιδού 5+1 τηλεοπτικές σειρές που θα μπορούσατε να δείτε, για μια πιο σφαιρική αντίληψη για το θέμα:

Ozark

Η οικογενειακή επιχείρηση στις ΗΠΑ, μπορεί να είναι ο,τιδήποτε: από κάβα ποτών μέχρι καρτέλ ναρκωτικών στις λίμνες Όζαρκ, από τους πιο ανύποπτους τύπους που έχετε συναντήσει ποτέ. Ο Τζέισον Μπέιτμαν είναι βασιλική παρουσία στην ηθοποιΐα, το ίδιο όμως και η Λώρα Λίνεϊ. Δύο σεζόν μέχρι τούδε…


Breaking Bad

Πριν το Ozark υπήρχε το Breaking Bad, το οποίο διεκδικεί τον τίτλο της σειράς με ένα από τα κορυφαία επεισόδια όλων των εποχών στην TV, το Ozymandias (το 14ο της πέμπτης σεζόν). Σε αντίθεση με την αγία αμερικάνικη οικογένεια, στο Breaking Bad όλοι είναι παρακμιακοί και φθίνοντες. Μόλις τελειώσετε τις πέντε σεζόν, δείτε και το Better call Saul που είναι prequel.


Farina

Για πολλά χρόνια, οι παλιοί φρανκιστές στην Ισπανία κατηγορούσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι «έφερε την κόκα» στην Ισπανία. Ωστόσο, την εισαγωγή έκανε το επιχειρηματικό κατεστημένο, ξεκινώντας από τη Γαλικία.  Το Farina (που εκτός από «αλεύρι», σημαίνει και «κόκα» στην αργκό) περιγράφει την άνοδο του ισπανικού καρτέλ που, από το αθώο, λαϊκό λαθρεμπόριο τσιγάρων, πέρασε στα σκληρά ναρκωτικά και στις επαφές με τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ.


El Chapo

Η σειρά περιγράφει κάτι που ξεπερνάει τα όρια της ανθρώπινης σύλληψης. Ο Ελ Τσάπο ή πιο σωστά «Τσαπίτο» (κοντούλης) όπως ξεκίνησε τη διαβόητη σταδιοδρομία του στο εμπόριο ναρκωτικών, είναι ο Χοακίν Γκουζμάν, που αυτή την περίοδο δικάζεται στις ΗΠΑ. Ο τύπος είναι ο πιο σκληρός, πιο συστηματικός και πιο πλούσιος έμπορος ναρκωτικών στην Κεντρική Αμερική (και πιθανώς στον κόσμο), με αποδράσεις από τις φυλακές, φόνους, ξέπλυμα χρήματος και λάδωμα του μισού υπαλληλικού και πολιτικού κόσμου στο Μεξικό. Η σειρά δεν είναι τόσο καλή, είναι όμως αρκετά αποκαλυπτική στο πώς στήθηκε και λειτούργησε η αυτοκατορία του Τσάπο.


Narcos

Η σειρά-ηγέτης στο θέμα, είναι το Narcos. Όχι μόνο γιατί προσέγγισε με μοναδικό δραματουργικό τρόπο το θέμα των μεγαλύτερων καρτέλ στον κόσμο (λέγε με «Κολομβία»), αλλά και γιατί έδειξε πώς ακριβώς οι κυβερνήσεις διαφθείρονται από τους νονούς και πως «έσονται σε σύστημα ένα», αλλά και πώς συχνά οι επίσημες διακηρύξεις περί καταπολέμησης των ναρκωτικών είναι απλώς φαρισαϊσμοί. Δείτε τις 3 σεζόν της Κολομβίας και καταπιαστείτε με την πιο πρόσφατη, του Μεξικού (και περιμένετε την επόμενη όπου αναμένεται χαμός στη Σιναλόα).

 

…και ένας μπαλαντέρ: το The Wire

Το The Wire, η «καλύτερη σειρά που προβλήθηκε στην τηλεόραση», θα μπορούσε να πηγαίνει σε όλες τις παρόμοιες λίστες για τηλεοπτικές σειρές. Το έπος του Ντέιβιντ Σάιμον που μεταξύ άλλων, ενέπλεξε τον αγαπημένο Τζορτζ Πελεκάνος, είναι μια καθημερινότητα στη Βαλτιμόρη του υποκόσμου και πώς αυτός, όχι απλά διατηρεί προνομιακές σχέσεις με την εξουσία, αλλά και πως μετασχηματίζεται σε καθεστηκυία, νόμιμη τάξη. Δείτε τις πέντε σεζόν που καταλήγουν στο «Way down the hole» των Blind Boys of Alabama  


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back