ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ξοδεύοντας» τον Καβάφη για τα πλακάκια…

Εικόνα του άρθρου «Ξοδεύοντας» τον Καβάφη για τα πλακάκια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2022, 12:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας έχει ταιριάξει περισσότερο από πολιτικά, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ. Μοιράζεται την ίδια έπαρση και πεποίθηση ότι γνωρίζει τα πάντα καλύτερα από όλους.

Τα έργα στην πλατεία Πάργης εξελίχθηκαν σε ένα μικρό επικοινωνιακό φιάσκο για τη δημοτική αρχή. Όχι γιατί στην τελική τους μορφή δεν θα είναι ωραία, λειτουργικά ή δεν θα διαμορφώνουν μια καλύτερη εικόνα για το κέντρο της πόλης, αλλά γιατί τα συνεργεία έχουν αναγκαστεί να επέμβουν ξανά και ξανά, είτε λόγω μελετητικών αστοχιών, είτε προβλημάτων που προέκυπταν στην πορεία, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Κοινώς, για το λόγο που ο κ. Μπαρτζώκας ως αντιπολίτευση, συχνά καταλόγιζε (και όχι άδικα) σε δημοτικές αρχές: έλλειψη συντονισμού.

Ο κ. Μπαρτζώκας θεώρησε σκόπιμο να συνομαδώσει την κριτική που γίνεται στη δημοτική αρχή (κάτι που γίνεται πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις «παλινδρομήσεων» σε δημόσια έργα), ως «ευτελή συνήθεια» και «μικροπρέπεια».

Ξόδεψε δε και στίχους (σε ελεύθερη απόδοση) από τη «Σατραπεία» του Καβάφη γι αυτό το σκοπό: «Τι συμφορά ενώ είσαι καμωμένος για τα μεγάλα έργα/Να σε εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες, μικροπρέπειες και αδιαφορίες» είπε.

Και κάνοντας και την… σημειωτική ανάλυση, είπε κατόπιν: «Τα ωραία και μεγάλα έργα είναι τα έργα του δημοτικού συμβουλίου, οι ευτελείς συνήθειες είναι να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, η μικροπρέπεια είναι να βλέπουμε τα 2,5 πλακίδια της οδού Σμύρνης και η αδιαφορία είναι να αδιαφορούμε για τα 18 εκατ. που φέρνει η ΔΕΥΑΙ στην πόλη».

Το κρεσέντο έπαρσης συνεχίστηκε, τα πλακάκια έγιναν… τέσσερα και ο κ. Μπαρτζώκας είπε ότι «υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες από την πλευρά μας», φωνάζοντας στο μικρόφωνο.

Την ένταση ακολούθησαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ειδικά ο Μάκης Χρυσοστόμου και κατόπιν, οι Δημήτρης Νάστος και Στέφανος Ζούμπας, στους οποίους ο πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου εγκάλεσε, συχνότατα στον ενικό…

Το συγκεκριμένο έργο, από την Πυρσινέλλα μέχρι την Πάργης και κατόπιν στη Σμύρνης, έγινε, ξηλώθηκε για να χωράει το αστικό λεωφορείο, στη συνέχεια ξηλώθηκαν… πάνω από 2,5 ή 4 πλακάκια στην, πεζοδρομημένη πλέον οδό Σμύρνης, για να αντικατασταθούν προβλήματα στο δίκτυο.

Και οι δικαιολογίες όμως δεν ήταν και τόσο επαρκείς, όσο τις «διαφήμισε» ο κ. Μπαρτζώκας. Είπε δηλαδή ότι το καινούργιο δίκτυο δεν ήταν σε χρήση, αλλά ήταν στη θέση του.  «Όμως μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας είχε κόψει μερικές παροχές, οπότε όταν δώσαμε νερό, άρχισαν να τρέχουν. Στη συνέχεια κάποια άλλη βλάβη δημιουργήθηκε, το δε τρίτο στο οποίο αναφέρεστε, είχε βουλώσει ένας αγωγός αποχέτευσης και ξεβούλωσε πριν από λίγο».

Νωρίτερα, ο σύμβουλος της ΑΡΠΙ Χρήστος Πατσούρας, διερωτήθηκε «γιατί, εν έτει 2022 δεν είχαν προβλεφθεί αυτά τα πράγματα».

Αρχικά, είχε κάνει νύξη και ο σύμβουλος της παράταξης Πολίτες για την Ανατροπή, Βλάσης Παπαχρήστος.

Είπε επίσης ότι η ΔΕΥΑΙ έσπευσε «για να μη χρειαστεί στο μέλλον να σκάψουμε τα πλακίδια αυτά», αναπαράγοντας έτσι το ίδιο επιχείρημα της κριτικής που λέει «γιατί σκάβετε τόσες φορές και δεν τα φτιάχνετε όλα εξ αρχής». Κατέληξε λέγοντας ότι «καθυστερήσαμε και δέκα μέρες, σιγά τα αυγά», για να κλείσει έτσι την τεταμένη και σημαντικά επηρμένη τοποθέτησή του, για ένα έργο που είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Σεπτέμβριο…

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η παράμετρος του νέου δικτύου ύδρευσης που ήταν σε… ύπνωση και δεν χρησιμοποιούνταν, παρότι είναι τοποθετημένο. Ο δήμαρχος κ. Ελισάφ αργότερα είπε ότι «το γεγονός ότι από το 2013 έχει σταματήσει η αντικατάσταση του δικτύου, δεν τιμά κανέναν, γίνεται τώρα όμως».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back