ΗΠΕΙΡΟΣ

Ξενία Ηγουμενίτσας: Μια πρόταση... αξιοποίησης από τον βουλευτή Β. Γιόγιακα

Εικόνα του άρθρου Ξενία Ηγουμενίτσας: Μια πρόταση... αξιοποίησης από τον βουλευτή Β. Γιόγιακα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2024, 09:24
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του πρώην «Ξενία» σε επενδυτή προτείνει με επιστολή του προς τη διευθύνουσα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας.

Οι εγκαταστάσεις έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Πανεπιστήμιο μέχρι το 2027. Σε αυτές λειτούργησαν οι φοιτητικές εστίες.

«Μετά την κατάργηση του τμήματος του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου το οποίο έδρευε στην Ηγουμενίτσα και την αναστολή λειτουργίας του διάδοχου Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας - το οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - οι εγκαταστάσεις των Φοιτητικών Εστιών Ηγουμενίτσας εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης και αποτελούν εστία μόλυνσης και μικροπαραβατικότητας» αναφέρει ο κ. Γιόγιακας.

Προσθέτει δε ότι η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας έχει κάνει συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Πολιτισμού για τις προοπτικές αξιοποίησης του διατηρητέου κτιρίου.

«Στον βαθμό που γνωρίζω, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει δημοσιοποιήσει γραπτώς και αρμοδίως κάποιο σχέδιο αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου.

Τούτου δοθέντος, θα ήθελα να διερευνήσετε και να δρομολογήσετε κατ’ αρχάς την άρση της ισχύουσας παραχώρησης και εν συνεχεία την ωρίμανση και τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας με σκοπό την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του πρώην ‘Ξενία’ σε επενδυτή προκειμένου να το αναπτύξει και να το λειτουργήσει επ' ωφελεία και της τοπικής οικονομίας» καταλήγει ο κ. Γιόγιακας στην επιστολή του προς την ΕΤΑΔ, την οποία κοινοποιεί στην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, στον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και στον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή.

Το Ξενία Ηγουμενίτσας, δίπλα στη θάλασσα, χτίστηκε το 1959 και φέρει την υπογραφή του σημαντικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 2008, καθώς «εμφανίζει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία των ‘Ξενία’ και του εγχειρήματος παραγωγής δημοσίων κτιρίων τουριστικής υποδομής κατά τις δεκαετίας 1950 και 1960 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ξενοδοχείου της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία της αρχιτεκτονικής».

Το κτίριο από το 1995 χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.


* To Ξενία τη δεκαετία του '60

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back