Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το Ξενία Ηγουμενίτσας και οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής από το Παρίσι

Εικόνα του άρθρου Το Ξενία Ηγουμενίτσας και οι φοιτητές Αρχιτεκτονικής από το Παρίσι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2022, 00:46
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το ενδιαφέρον της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris-Malaquais  (ΕΝSAPM) του Παρισιού προσέλκυσε το Ξενία Ηγουμενίτσας.

Είκοσι τρεις γάλλοι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής με επικεφαλής την αρχιτέκτονα μηχανικό και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή του Παρισιού Δήμητρα Κανελλοπούλου επισκέφθηκαν την Ηγουμενίτσα. Την επίσκεψη των μεταπτυχιακών φοιτητών κάνει γνωστή με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Η ομάδα των φοιτητών είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Λώλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασµού µε τίτλο «Ξενοδοχεία ‘Ξενία’ και μεσογειακή πόλη», με σκοπό οι φοιτητές ENSAPM να δουλέψουν μια πρόταση σεναρίων αξιοποίησης και επανάχρησης του χώρου του μοτέλ Ξενία και ένταξής του στον γενικότερο πολεοδομικό σύνολο των πρώην ΤΕΙ. «Κύριος στόχος του προγράμματος καθίσταται η ένωση σ’ ένα λειτουργικό αστικό ιστό των κτιρίων του μοτέλ Ξενία με τις γύρω υποδομές και η δημιουργία τουριστικών αξόνων ενδιαφέροντος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ξενία Ηγουμενίτσας, δίπλα στη θάλασσα, χτίστηκε το 1959 και φέρει την υπογραφή του σημαντικού αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 2008, καθώς «εμφανίζει τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία των ‘Ξενία’ και του εγχειρήματος παραγωγής δημοσίων κτιρίων τουριστικής υποδομής κατά τις δεκαετίας 1950 και 1960 και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ξενοδοχείου της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία της αρχιτεκτονικής».

Ωστόσο, η αρχιτεκτονική του αξία, παρότι το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, δεν έχει αναδειχθεί, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν και προσθήκες.

Το κτίριο από το 1995 χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.


* Φωτογραφία του Ξενία Ηγουμενίτσας τη δεκαετία του '60

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back