ΗΠΕΙΡΟΣ

Ξενία Άρτας: Ένα «όχι», η πρόταση Στύλιου και το «όψιμο ενδιαφέρον»

Εικόνα του άρθρου Ξενία Άρτας: Ένα «όχι», η πρόταση Στύλιου και το «όψιμο ενδιαφέρον»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2023, 02:10
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τη διαφωνία της με την πρόταση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Άρτας Γιώργου Στύλιου για μετατροπή του «Ξενία» (που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο) σε ένα «καινοτόμο κέντρο φιλοξενίας και πολιτισμού» με την προσθήκη 20 χώρων φιλοξενίας για τους συμμετέχοντες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις καταθέτει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Αρταίων.

Η πρόταση του κ. Στύλιου, που προέκυψε και με τη μορφή αναθεωρημένου τεχνικού δελτίου, έρχεται σε μια περίοδο που η δημοτική αρχή έχει ολοκληρώσει τις μελέτες, κι αφού είχε προηγηθεί και το «ναι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, και ετοιμάζεται για τη δημοπράτηση του έργου της μετατροπής του Ξενία σε πολυχώρο πολιτισμού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει καταρχάς την πρόταση του βουλευτή «υπόθεση εργασίας» και θεωρεί ότι πρόκειται για μια υπόθεση εργασίας ατεκμηρίωτη.

Υπενθυμίζει δε ότι η ίδια ήθελε να γίνει το Ξενία, ξενοδοχείο και πάλι. Μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή. Βάσει και της απόφασης του ΚΑΣ, επιλέχθηκε η μετατροπή του Ξενία σε πολυχώρο πολιτισμού. «Τα δεδομένα τα έθεσαν το ΚΑΣ και οι κυβερνήσεις, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή. Και, όπως δεν άλλαξαν πριν, γιατί το ΚΑΣ και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν το επιτρέπει, δεν θα αλλάξουν ούτε τώρα, ούτε αύριο. Η συζήτηση, λοιπόν, στην ουσία της δεν είναι ‘αν θέλουμε το Ξενία να γίνει ξενοδοχείο’. Η ουσία είναι αν ρισκάρουμε μια χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων για κάτι που γίνεται και αν θεωρούμε ότι το να φιλοξενούμε δωρεάν κάποιους πάει μπροστά την πόλη μας ή όχι. Με όλο το σεβασμό στην πρόταση του κ. Στύλιου, εμείς λέμε πως όχι» τονίζει. Προσθέτει δε ότι οι «χώροι φιλοξενίας» που προτείνει ο βουλευτής, δεν σημαίνει ότι το Ξενία «θα λειτουργεί ως ξενοδοχείο».

Εν κατακλείδι, για τη δημοτική αρχή, οι αναμνήσεις των Αρτινών έχουν συνδεθεί με τους κοινόχρηστους χώρους του Ξενία. «Τίποτα απ’ αυτά δεν χάνεται με ένα ολοκαίνουργιο Ξενία γεμάτο μουσική, εστιατόριο, παρουσιάσεις βιβλίων, πάρκο, αλσύλλιο, παιδικές εξερευνήσεις, δρώμενα για μικρούς και μεγάλους όλο τον χρόνο. Και τίποτα από το νέο Ξενία δεν εμποδίζει τους ιδιώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, χωρίς να έχουν απέναντι τους έναν ‘κρατικό ανταγωνιστή’ που θα κάνει Business μέσα από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών» αναφέρει η δημοτική αρχή του Χρήστου Τσιρογιάννη.

Αναρωτιέται δε γιατί υπάρχει αυτό το όψιμο ενδιαφέρον από τη στιγμή που εδώ και πέντε χρόνια δεν υπήρξε καμία εναλλακτική πρόταση από κανέναν φορέα/φυσικό ή πολιτικό πρόσωπο που να περιλαμβάνει τον όρο «φιλοξενία», μιας και για ξενοδοχείο είχε ήδη απορριφθεί ομόφωνα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η δημοτική αρχή καταλήγει σημειώνοντας ότι τη θέση της θα την υποστηρίξει και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί η πρόταση του κ. Στύλιου παρουσία των υπηρεσιών.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back