Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκίνησε το συνέδριο με ομιλίες και… παραβολές

Εικόνα του άρθρου Ξεκίνησε το συνέδριο με ομιλίες και… παραβολές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2017, 19:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκίνησε το συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ηπείρου, με… αναγνωριστικές ομιλίες. Έτσι και αλλιώς, τόσο ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, όσο και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είπανε ότι είναι προαπαιτούμενο η συνεργασία, αλλά θα θέσουν και ζητήματα στην πορεία του συνεδρίου και των εργασιών του.

Ο κ. Μπέγκας μίλησε πρώτος και μεταξύ άλλων είπε ότι ένα βασικό θέμα είναι η πραγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σημαίνει βασικά οικονομική αυτοτέλεια. «Μπορεί να είναι εφαλτήριο αυτό το συνέδριο» τόνισε και είπε με κομψό τρόπο ότι υπάρχουν κάποιες θεματικές που δεν είναι στο πρόγραμμα και θα μπορούσαν να είναι πυλώνες για συνεδρίες, αλλά θα θέσει τα ζητήματα στην πορεία.

Ο κ. Καχριμάνης, οικοδεσπότης σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μίλησε εκτός έτοιμου κειμένου και είπε μια… παραβολή: «Ένας θείος μου, βαρελάς, έλεγε ότι όποιος μπει στο μαγαζί, ακόμα και σκόνη να αφήσει, είναι κέρδος. Έτσι και τώρα, ένα συνέδριο με τόσους υπουργούς και τον πρωθυπουργό να έρχονται, κέρδος είναι». 

Ο κ. Καχριμάνης έθεσε τα… αγαπημένα του ζητήματα, δηλαδή την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό με συγκεκριμένους όρους όμως: «Δεν γίνεται με τουρίστες που έρχονται και φεύγουν. Πρέπει να αγοράζουν τα προϊόντα μας» τόνισε και κατέληξε: «Όλοι μαζί θα αλλάξουμε σελίδα, όλοι μαζί θα περάσουμε το ποτάμι».

Την επίσημη έναρξη έκανε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεςροβασίλη, η οποία έδωσε σαφή πολιτικό τόνο (και δίνοντας ενδεχομένως επιχειρήματα σε όσους μιλάνε για «κυβερνητική φιέστα»), καθώς άφησε αιχμές και για την αντιπολίτευση. Είπε δηλαδή ότι δεν επιβεβαιώθηκε το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και έδωσε τη δική της εκδοχή για την υπογραφή τελικά των μνημονίων από την κυβέρνηση, ως αναγνώριση και ιεράρχηση της πραγματικότητας. Παρέθεσε επίσης μια σειρά στοιχεία, λέγοντας ότι είναι ενδείξεις αντιστροφής της κατάστασης. «Δεν πανηγυρίζουμε όμως» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτά τα συνέδρια που γίνονται ανά περιφέρεια, γίνονται για να οριστεί η ανάπτυξη «με τους δικούς μας όρους και τα δίκαια των πολλών».  Περιέγραψε το προηγούμενο μοντέλο, λέγοντας ότι μέχρι τώρα, μπορεί να γίνονταν τέτοιες συσκέψεις, αλλά οι συμφωνίες ήταν ειλημμένες «πίσω από κλειστές πόρτες ή με ένα ταξίδι στην Αθήνα».

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back