ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξεκίνημα από το… «έξυπνο» πάρκο Πυρσινέλλα

Εικόνα του άρθρου Ξεκίνημα από το… «έξυπνο» πάρκο Πυρσινέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2023, 16:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Φεβρουάριο του 2023 έγινε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα, με προϋπολογισμό 8.040.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Τον Απρίλιο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο, την εταιρία «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ», με ποσό προσφοράς 6.856.208 ευρώ (έκπτωση 14,8%). Μέχρι στιγμής η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, καθώς αυτή  βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με τον Δήμο, για τον απαραίτητο έργο.

Το έργο της ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα περιλαμβάνει και δύο υποέργα: έξυπνες εφαρμογές και υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΗ (με χρηματοδότηση επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης).


Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή της σύμβασης για το πρώτο υποέργο, για τις έξυπνες εφαρμογές. Ποιες έξυπνες εφαρμογές θα γίνουν: πέντε έξυπνοι σταθμοί ανάπαυσης (Smart Benches), δύο έξυπνοι σταθμοί πληροφόρησης (Infokiosks), μία έξυπνη διάβαση, μία εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας  για την ανάδειξη εκπαιδευτικών κήπων, ένα  σύστημα έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης, ένα πληροφοριακό σύστημα πολιτικής προστασίας για ανίχνευση πυρκαγιάς στο πάρκο και σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points).

«Πρόκειται για μία κρίσιμη και σημαντική παράμετρο του μεγάλου έργου της ανάπλασης που θα παραδώσει στην πόλη έναν πραγματικό πνεύμονα. Με τις έξυπνες λύσεις γίνεται πιο φιλικό στον πολίτη και τον επισκέπτη ενώ παράλληλα θωρακίζεται από εκδήλωση φωτιάς» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 707.000 ευρώ –το ποσό σύμβασης ανέρχεται σε αυτό των 696.000 ευρώ.

Πέραν των έξυπνων εφαρμογών και της υπογειοποίησης των δικτύων, το κυρίως έργο της ανάπλασης περιλαμβάνει ανακατασκευή των δύο κεντρικών εισόδων του πάρκου, επανασχεδιασμό δικτύου διαδρομών, δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων και γηπέδου με χλοοτάπητα όπως και υπαίθριου γυμναστηρίου, κατασκευή πάρκου ζώων συντροφιάς, δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης, παιδική χαρά, φωτισμό.

Το κεντρικό κτίριο θα αξιοποιηθεί ως εστιατόριο-καφέ με τη διατήρηση της πρότερης χρήσης και με καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου.


* Φωτορεαλιστική απεικόνιση από τον Δήμο Ιωαννιτών

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back