Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

(Ξανα)πωλείται αεροδρόμιο, σε τιμή... έκπληξη

Εικόνα του άρθρου (Ξανα)πωλείται αεροδρόμιο, σε τιμή... έκπληξη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2016, 11:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Με μια «εξήγηση», το ΤΑΙΠΕΔ ξαναπουλάει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Τι σημαίνει αυτό; Χτες, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Μια στα ελληνικά, η οποία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση προωθεί τη σταδιακή λειτουργική ανεξαρτητοποίηση των τοπικών αεροδρομίων μέσω της κατηγοριοποίησής τους σε ομάδες που αργότερα θα αποκρατικοποιηθούν βάσει παραχωρήσεων ή που διαφορετικά θα ρευστοποιηθούν ως αποτέλεσμα κάποιας συναλλαγής ή σειράς συναλλαγών» και ότι ουσιαστικά, τα πουλάει. Έχει διορίσει τις Citigroup Global Markets Limited και Eurobank EFG Equities Investment Firm S.A. ως οικονομικούς συμβούλους και τις Your Legal Partners και Δρακόπουλος & Βασαλάκης δικηγορική εταιρεία, ως νομικούς συμβούλους προκειμένου να βοηθήσουν με την αποκρατικοποίηση. Διευκρινίζει ακόμα ότι «ύστερα από μία τέτοια αποκρατικοποίηση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διατηρήσει τον ρόλο του ρυθμιστή των αεροναυτικών υπηρεσιών και του πάροχου υπηρεσιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας». Εκεί, στην «ελληνική» ανακοίνωση αναφέρεται μεν ο αριθμός των αεροδρομίων (39), αλλά ονομαστικά καταγράφονται μόνο τα «φιλέτα» του τουρισμού: εκτός από τη Θεσσαλονίκη, καταγράφονται τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κω, της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Μυκόνου, το οποίο και προσελκύει την πλειοψηφία του διεθνούς τουρισμού.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι τα αεροδρόμια έχουν «πολύ σημαντική κρυφή αξία που πηγάζει από την δυνατότητα βελτίωσης της χρήσης των υποδομών των αεροδρομίων, όσο κι από την δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης και ανάπτυξης των ακινήτων, τα οποία μένουν σήμερα υπανάπτυκτα και υποχρησιμοποιούνται». Εδώ, υπάρχει φυσικά και μια μικρή ειρωνεία, καθώς η ΥΠΑ φέρει ένα ποσοστό ευθύνης για την υποχρησιμοποίηση, π.χ. του αεροδρομίου Ιωαννίνων (όχι όμως όλη την ευθύνη, όπως της αποδίδεται συνήθως).

Και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων;

Στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι στα αγγλικά, περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι με το συγκεκριμένο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, με τους νόμους του 2011 που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση δηλαδή, αλλά και την ευθύνη του «υπερταμείου», αναζητείται σύμβουλος για να αξιολογήσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες μιας τέτοιας εξαγοράς. Εκεί, αναφέρονται επιγραμματικά τα αεροδρόμια και είναι… όλα, ανάμεσά τους και το Ιωαννίνων.

Η πρόσκληση περιλαμβάνει προθεσμίες (δύο μήνες για την αξιολόγηση) και προϋπολογισμό 120.000 ευρώ , ποσό που μοιάζει και είναι υπερβολικό, αλλά αυτή είναι περίπου η «τιμή αγοράς» (συχνά είναι μεγαλύτερη). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 24 Ιουνίου, στις 5 το απόγευμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back