Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

3+1 παρατηρήσεις για την επιστρεπτέα καταβολή

Εικόνα του άρθρου 3+1 παρατηρήσεις για την επιστρεπτέα καταβολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2020, 16:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια επιστολή με τέσσερις παρατηρήσεις για την επιστρεπτέα καταβολή απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητά πίστωση χρόνου (οι αιτήσεις λήγουν στις 10 Απριλίου), ένταξη στην επιστρεπτέα καταβολή και των αυτοαπασχολούμενων και ρυθμίσεις που αφορούν την Εφορία αλλά και τις θέσεις εργασίας. Ιδίως για το τελευταίο, ζητά η δέσμευση διατήρησης του προσωπικού να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες μετά την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, οι παρατηρήσεις έχουν ως εξής:

-Λόγω μικρού χρονικού ορίου υποβολής των δικαιολογητικών, δίνεται η δυνατότητα κυρίως στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις να ενταχθούν στην επιστρεπτά καταβολή, οι οποίες έχουν στο εσωτερικό τους οργανωμένα λογιστήρια. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι θεωρητικά δύσκολο να ενταχθούν αφού η επαφή με τα εξωτερικά λογιστικά γραφεία δεν είναι άμεση και δεν λειτουργούν με το σύνολο των εργαζομένων τους λόγω covid-19.

- Επιτακτική η ανάγκη ένταξης και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως είναι οι αυτοαπασχολούμενοι.

-Το ποσό των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα χρεωθεί στην ΑΑΔΕ (Εφορία) και θα πληρώνεται σε αυτή με περίοδο χάριτος ενός έτους.
Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο ζητά α) το ποσό της δόσης να μην δεσμεύει την φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από οπουδήποτε, εφόσον ο επιχειρηματίας τηρεί την πληρωμή των δόσεων και β) οι τόκοι του πρώτου έτους χάριτος να μην κεφαλαιοποιηθούν και να μην υπολογισθούν.

-Οι επιχειρήσεις που θα είναι ωφελούμενοι της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεσμεύονται από τη ρήτρα μη απολύσεων όπως ισχύει την 30/03/2020. «Με την απόφαση σας αυτή δεν μας διευκρινίζετε για πόσο θα είναι υποχρεωμένος ένας επιχειρηματίας να διατηρήσει το προσωπικό του, διότι αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι δεν είναι δυνατόν να τον δεσμεύεστε περισσότερο από 3 μήνες μετά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, χρόνος περίπου αντίστοιχος με αυτόν της αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας» τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back