ΚΟΣΜΟΣ

«28»: Ενότητα για προσφυγική κρίση, ανησυχία για Τραμπ

Εικόνα του άρθρου «28»: Ενότητα για προσφυγική κρίση, ανησυχία για Τραμπ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2017, 22:07
ΚΟΣΜΟΣ

Η πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την ανησυχία της για τις θέσεις του. νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής των «28» στη Μάλτα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι η διατλαντική συνεργασία ήταν πυλώνας ασφάλειας του δυτικού ελεύθερου κόσμου, ωστόσο η Ε.Ε. πρέπει πια να ανακτήσει την πίστη στις δικές της και μόνο δυνάμεις. 

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Τούσκ είπε πως στη σύνοδο «συμφωνήσαμε σε άμεσα επιχειρησιακά μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους παράτυπους μετανάστες και να σώσουν ζωές» και ότι η ΕΕ θα συνδράμει την ακτοφυλακή της Λιβύης σε σχέση με συγκεκριμένες επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ θα ενδυναμώσει την αντιμετώπιση των ροών.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με την καγκελάριο, συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Αναφερόμενη στο Brexit, η κ. Μέρκελ είπε ότι είναι ικανοποιημένη για τη δήλωση που έκανε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία είπε ότι το Λονδίνο επιθυμεί μια ισχυρή Ευρώπη.


Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ πρέπει να μας κάνει να είμαστε σκεπτικοί για το πώς θα προωθήσουμε καλύτερα τις κοινές μας προοπτικές ως χώρες – μέλη της Ε.Ε., πρόσθεσε ο κ. Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο για αυτοοργάνωση της Ευρώπης, που «πρέπει να γίνει κύρια του εαυτού της».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκρυψε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των 28 για τη φύση της κυβέρνησης και των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως μεταξύ χωρών της κεντρικής – ανατολικής Ευρώπης.


Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Στις μεγάλες προκλήσεις (προσφυγική, οικονομική, κρίση ασφαλείας, Brexit, αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ), που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «αυτές τις προκλήσεις πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. 

Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3