ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

25 Μαρτίου 1944: Ήταν Σάββατο κι έκανε κρύο...

Εικόνα του άρθρου 25 Μαρτίου 1944: Ήταν Σάββατο κι έκανε κρύο...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2024, 13:18
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η 25η Μαρτίου, πριν από 80 χρόνια, ήταν μια κρύα, παγωμένη μέρα. Είχε πέσει λίγο χιόνι ακόμα και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων. Ήταν Σάββατο.

Ήταν η μέρα που ξεκίνησε να γράφεται ο επίλογος της εβραϊκής κοινότητας. 1860 Εβραίοι συγκεντρώθηκαν κυρίως στην πλατεία Μαβίλη. Εκεί οι ναζιστικές δυνάμεις τούς ανέβασαν σε καμιόνια. Τελικός προορισμός των Γιαννιωτοεβραίων το Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βγήκαν ζωντανοί μόνο 163.

Στο κτίριο του Σουφαρί Σεράι, στα Γιάννενα, μια πολυθεματική έκθεση την οποία διοργανώνουν σήμερα η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και η Epirus Memories, υπό την επίβλεψη της καλλιτέχνιδας-performer Adi Liraz.

Στην έκθεση, τους επισκέπτες καλωσορίζει ένα φόρεμα μνήμης της Adi Liraz. Στους τοίχους του χώρου βρίσκονται φωτογραφίες Γιαννιωτοεβραίων που επέζησαν από το ολοκαύτωμα –φωτογράφος η Άρτεμις Αλκαλάη.

Παρόντα και αποσπάσματα του υπό υλοποίηση ντοκιμαντέρ του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη για την καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων. Και λίγο πιο πέρα, ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τις μαρτυρίες των Γιαννιωτών που περιέχονται στο βιβλίο «Μνήμες Κατοχής ΙΙ» (εκδόσεις Ισνάφι) του Christopher Schminck Gustavus. Μαρτυρίες που καταγράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μιλούν: Ιωάννης Νέος, Ιωάννης Δούαμς, Ιφιγένεια Βακόλα, Αχιλλέας Καλογερίδης, Βασίλειος Βασιλείου,Κώστας Μπαλάφας, Βασίλης Κόντος, Αγησίλαος Κόντος, Περικλής Λάππας, Βασιλική Τσόφα.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 20:00. Αξίζει μια βόλτα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, μιας μέρας που η πόλη των Ιωαννίνων θυμάται και μια μαύρη επέτειο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back