Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 24-05-2019, 07:19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Μέκειο Ίδρυμα Ιωαννίνων θα φιλοξενήσει από 10 έως 14 Ιουνίου (εγκαίνια στις 10 Ιουνίου, στις 20.00) το εικαστικό πρότζεκτ «Ιστορίες από ύφασμα: ReMembering» που διοργανώνουν οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Adi Liraz, εικαστικό με γιαννιωτοεβραϊκές ρίζες που ζει στο Βερολίνο και δραστηριοποιείται διεθνώς.

Την εποπτεία και το συντονισμό έχει η  Εσθήρ Σολομών, επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αφετηρία  της έκθεσης και ειδικά του εικαστικού έργου της Adi Liraz, αποτελούν οι ραπτομηχανές των γυναικών της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, που διώχθηκαν και εκτελέστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ίδιο κλίμα της δυναμικής και αδιάρρηκτης σχέσης μνήμης-ταυτότητας κινούνται και τα υπόλοιπα έργα που παρουσιάζονται στο χώρο του Μέκειου Οικοτροφείου. Έργα, φωνές, γνώσεις και πρακτικές συναντούν σύγχρονα κοινωνικά προτάγματα, μέσα από την εθνογραφική ματιά της Liraz και των μεταπτυχιακών φοιτητών που συμμετέχουν και επιμελούνται την έκθεση. 

Προσωπικά αντικείμενα, είδη ραπτικής, ακόμα και τα μέσα παραγωγής και δημιουργίας υφασμάτων (ραπτομηχανές, αργαλειοί κ.λπ.), συνομιλούν με τις παραστατικές τέχνες (performance), τη video art, την ποίηση, τα ηχητικά περιβάλλοντα, ακόμα και με μυρωδιές, που με ποικίλους τρόπους εμπλέκονται στις σύγχρονες πολιτικές της μνήμης. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνονται καθημερινά εικαστικές δράσεις, διαλέξεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Συμμετέχουν οι Adi Liraz, Κωνσταντίνος Αράπης, Μαλαματένια Αργυροπούλου, Θεοδώρα Ζούμπα, Αντώνης Καναβούρας, Ράνια Κορδαλή, Σταυρούλα Συγκούνα, Άννα Τσίντζου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Asylum Arts και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα