ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ιστορίες από ύφασμα» στο Μέκκειο

Εικόνα του άρθρου «Ιστορίες από ύφασμα» στο Μέκκειο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2019, 02:08
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίγους μήνες μετά την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, το Μέκκειο Οικοτροφείο στην οδό Τσακάλωφ στα Γιάννενα έρχεται να αποτελέσει τον χώρο όπου εξελίσσεται ένα ιδιαίτερο εικαστικό πρότζεκτ: «Ιστορίες από ύφασμα: ReMembering» της εικαστικού Adi Liraz και των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος «Επιμέλεια εκθέσεων: Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (διαβάστε εδώ).  

Για την εικαστική αυτή έκθεση, για την οποία, όπως είπε και η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εσθήρ Σολομών κατά τα σημερινά εγκαίνια, χρειάστηκε μια πολύμηνη προετοιμασία, το Μέκκειο Οικοτροφείο δεν μεταμορφώνεται απλώς σε έναν πολιτιστικό χώρο αλλά αποτελεί μια «ζωντανή» έκφραση του όλου πρότζεκτ.

Σε κάθε δωμάτιο του παλιού οικοτροφείου και μια εικαστική δράση, με τη σχέση μνήμης-ταυτότητας να δηλώνει το παρών, Προσωπικά αντικείμενα, είδη ραπτικής, ραπτομηχανές και αργαλειοί συνομιλούν με τις παραστατικές τέχνες, τη video art, την ποίηση, τα ηχητικά περιβάλλοντα ακόμα και με μυρωδιές. Ο «πυρήνας» της έκθεσης είναι το έργο της Adi Liraz, η οποία δίνει έμφαση στις ραπτομηχανές που ήταν αφημένες για δεκαετίες στη Συναγωγή του Κάστρου. Δύο από αυτές συντηρήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Οι υπόλοιπες στέκονται εκεί πάνω στο ύφασμα, με προφανή τα σημάδια του χρόνου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του όλου πρότζεκτ εντοπίστηκε η περίοδος κατασκευής των ραπτομηχανών αυτών. Όλες τους προέρχονται από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα –η παλιότερη φέρει ως χρονολογία κατασκευής το 1892.

Στις «Ιστορίες από ύφασμα», εκτός από την Adi Liraz, συμμετέχουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Κωνσταντίνος Αράπης, Μαλαματένια Αργυροπούλου, Θεοδώρα Ζούμπα, Αντώνης Καναβούρας, Ράνια Κορδαλή, Σταυρούλα Συγκούνα και Άννα Τσίντζου. Την εποπτεία και τον συντονισμό των εκθεσιακών δράσεων έχει η κ. Σολομών. 

Στα εγκαίνια, παραβρέθηκε πολύς κόσμος με την πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης του Μεκκείου να αναλαμβάνουν το καλωσόρισμα, ενώ το παρών έδωσε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης.

Το εικαστικό πρότζεκτ θα φιλοξενείται στο Μέκκειο μέχρι τις 14 Ιουνίου. Το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3