Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2021: Πέντε ταινίες

Εικόνα του άρθρου 2021: Πέντε ταινίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2021, 02:08
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 2021 ήταν μια σχετικά παραγωγική χρονιά, παρά τις ιδιαιτερότητές της (ολογράφως: covid). Το «Εξώφυλλο» και ο Τύπος Ιωαννίνων ανατρέχουν σήμερα στο καλλιτεχνικό της αποτύπωμα, καθώς ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου σκάσει η επόμενη καραντίνα…

Πέντε ταινίες

To χέρι του θεού

Πόσο καταπληκτικά μερακλής είσαι ρε Πάολο Σορεντίνο… Ο καλύτερος μεσογειακός σκηνοθέτης των ημερών μας και ένας από τους καλύτερους απανταχού, επιστρέφει με μια αυτοβιογραφική σχεδόν μανιέρα: κωμωδία, δράμα, νοσταλγία, διέξοδος, μέλλον, δημιουργία, σε μια ιταλική –σχεδόν- ηθογραφία. Και οι ιταλικές ηθογραφίες, ειδικά της Καμπανίας, δεν μπορούν να μην έχουν Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ίσως η καλύτερη φετινή ταινία.

Dune

Ναι, το reboot του Dune είναι αντάξιο του καλτ μύθου που δημιούργησε η κινηματογραφική διάσταση των ‘80s. Είναι μεγαλεπήβολο, είναι βαρύγδουπο, έχει τις σωστές δόσεις των απαραίτητων πραγμάτων, βάζει τους ήρωές του στη σωστή θέση και βασικότερο όλων ίσως, σέβεται το κείμενο και την ιστορία του Φρανκ Χέρμπερτ. Ίσως, αν ο Τσοντορόφσκι έβαζε σε ράγες τη δική του αντίληψη για το, σχεδόν θεολογικό, αριστούργημα του Χέρμπερτ, να μιλούσαμε για ένα τριπλό κινηματογραφικό έπος, με την ίδια ιστορία, στους ίδιους διηγηματικούς χρόνους.

Judas and the Black Mesiah

O Σάκα Κινγκ φτιάχνει τη στρατευμένη ταινία της χρονιάς, που πρέπει να δείτε. Ο Φρεντ Χάμπτον, ο κομμουνιστής Μαύρος Πάνθηρας, ήταν για μια περίοδο ο πιο κυνηγημένος άνθρωπος στις ΗΠΑ. Τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι αμερικάνικες δυνάμεις καταστολής, όπως συνήθως κάνει η εξουσία σε αυτούς που φοβάται και αυτή, είναι μια ταινία-φόρος τιμής σε ανυπότακτους ανθρώπους.

Licorice Pizza

Ο Πωλ Τόμας Άντερσον σκηνοθετεί τον Τομ Γουέιτς και αυτός είναι ένας αποχρών λόγος για να δεις την ταινία. Δεν είναι ο μόνος, όμως. Το Licorice Pizza είναι μια ωραία ιστοριούλα από την Καλιφόρνια των ‘70s, που ίσως δεν περίμενε κανείς να τη σκηνοθετήσει ο Άντερσον, με αυτό τον τρόπο.

The French Dispatch

Όχι η καλύτερη στιγμή του άλλου Άντερσον, του Γουές, αλλά και πάλι, πάνω από τα μέτρια δεδομένα. Στρατιά αστέρων, παλ χρωματάκια, μουστάκες, μουσικούλα, ιδιότυπο χιουμοράκι κ.λπ. κ.λπ. Α, και ο Μπιλ Μάρεϊ σε ρόλο αρχισυντάκτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back