ΓΙΑΝΝΕΝΑ

20 σχόλια δεν αρκούν…

Εικόνα του άρθρου 20 σχόλια δεν αρκούν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2017, 11:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την περασμένη Τρίτη, ο δήμος Ιωαννιτών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που αποτελεί επί της ουσίας το «όραμα» της δημοτικής αρχής για την πόλη τα επόμενα χρόνια, με βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Σήμερα η διαβούλευση τελειώνει… Μόλις επτά ημέρες.

Μέσα σε επτά ημέρες, ουσιαστική διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει. Όσο κι αν το επιθυμεί η δημοτική αρχή, όσο και αν έχει συζητήσει νωρίτερα με φορείς και άλλα όργανα. Για την επίτευξη της περίφημης «κοινωνικής συμφωνίας», την οποία επικαλέστηκε χτες ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, δεν αρκεί το «ναι» των παρατάξεων ή των βουλευτών, αλλά απαιτείται και η γνώμη των πολιτών. Και αυτοί δεν πρόλαβαν. Για την κατανόηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτείται χρόνος και σίγουρα έπρεπε να προηγηθεί κάποια παρουσίασή του σε δημόσια εκδήλωση. Ο Δήμος όμως έφερε το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση την τελευταία στιγμή, όταν δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για περισσότερο διάλογο. Αύριο, το σχέδιο θα «περάσει» από δημοτικό συμβούλιο και μετά θα πάει στην Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου με τους πολίτες έχουν κατατεθεί μόλις 20 σχόλια. Υφίσταται «κοινωνική συμφωνία» με 20 σχόλια; Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο τα σχόλια να ήταν και πάλι 20, ακόμα και αν το χρονικό περιθώριο ήταν πολύ μεγαλύτερο. Η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση τέτοιων σχεδίων δεν είναι πάντα δεδομένη. Συνήθως είναι απογοητευτική. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back