ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

15 εκπαιδευμένοι σκύλοι κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Εικόνα του άρθρου 15 εκπαιδευμένοι σκύλοι κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2023, 21:54
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «10 χρόνια δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα» διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε όλη τη χώρα. Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει στα Γιάννενα στις 22 Φεβρουαρίου.

Η 22α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με πρωτοβουλία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το έγκλημα της τοποθέτησης  δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια ζωή της χώρας. Έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ μεγάλη είναι και η επίπτωσή τους στους σκύλους εργασίας, όπως για παράδειγμα στα ποιμενικά σκυλιά, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στην δραστηριότητα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Ένα πολύτιμο «όπλο» στην μάχη εναντίον των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση τους.

Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης στα Γιάννενα θα περιλαμβάνει επίδειξη προσομοίωσης έρευνας σκύλου από την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Σκύλων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που θα διεξαχθεί σε κατάλληλο χώρο στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Συγκεκριμένα, η επίδειξη θα γίνει στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, στο Κέντρο Πληροφόρησης.

Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, στη «Φρόντζου Πολιτεία», στη 1 το μεσημέρι, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά. Θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας, τη νομοθεσία, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί για την καταπολέμησή του, αλλά και τα αποτελέσματα της δεκαετούς δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στη χώρα μας.

Οι δύο πρώτοι  εκπαιδευμένοι σκύλοι αποκτήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του 2014 με πρωτοβουλία  της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και του WWF Ελλάς αντίστοιχα. Το 2016, ακολούθησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που απέκτησε τους πρώτους του σκύλους, σε συνεργασία με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α από την έναρξη της λειτουργίας του έθεσε ως «υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και έτσι το 2022 ενέταξε στο δυναμικό του επτά σκύλους ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που, μαζί με τους χειριστές τους συγκροτούν τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ)» όπως επισημαίνεται. Η κίνηση αυτή του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των σκύλων που επιχειρούν πλέον στην χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 15.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back